Aktive eldre trenger egnede boliger

Av Bente Johansen

For å få flere aktive eldre forutsetter det bolig og omgivelser som egner seg å bo i. Det legger grunnlaget for muligheten til sosial aktivitet og deltagelse i samfunnet.

Astrid Nøklebye Heiberg er 80 år og et utmerket eksempel på eldres muligheter. I april 2016 gikk hun av som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. Ikke for å bli pensjonist, men for å begynne i ny jobb. Hennes siste oppdrag som statssekretær var å legge fram regjeringens strategi for et aldersvennlig samfunn.

Defensiv strategi for et aldersvennlig samfunn

Det er ingen omsorgsstrategi, men handler om hvordan eldre kan være aktive deltakere i samfunnet. Det er interessant at strategien tar utgangspunkt i kommuneplanlegging, by- og stedsutvikling og brukermedvirkning. Det skal resultere i møteplasser, god kommunikasjon og kommuner som tilrettelegger for en aktiv alderdom.

I strategiens kapittel om bolig, står det at boligeier, kommuner, boligsektoren og Husbanken er viktige aktører for å utvikle egnede boliger for eldre. Det påpekes at kommunene kan bli bedre til å se sammenhengen mellom eldrepolitikk og boligpolitikk for å oppnå besparelser i omsorgssektoren.

Det er bra.

Men Regjeringens skisserte tiltak er at de vil bidra til å få fram informasjon om egnede boliger for en aldrende befolkning. Det synes NBBL er altfor defensivt.

Vi skulle ønske at strategien ble fulgt opp med et eget «eldreboligprogram» som satte betydningen av eldre og bolig i fokus.

Programmet kunne bestå av konkrete tiltak for både eksisterende og nye boliger, der Husbanken i samarbeid med kommunene fikk en framtredende rolle.

Bente Johansen jobber med bolig- og interessepolitikk i NBBL. Hennes fagekspertise er boligmarkedet, universell utforming, boligetablering og eldreboliger. Følg henne på twitter @BenteJohans1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: