Hvorfor så ulike?

Av Thor Eek

Ulike byggeregler gjør det umulig å bygge samme hustype i de nordiske landene. Dette fordyrer og hemmer konkurransen ifølge en ny rapport som ble lagt fram på NBOs årskonferanse i Helsingfors.

NBO er den nordiske samarbeidsorganisasjonen for kooperative og allmenne boligselskaper i Norden. NBBL har vært medlem siden starten i 1950. NBOs medlemmer representerer til sammen ca. 2,5 mill. boliger.

I hele Norden er det et stort behov for nye boliger. Det er betydelig boligmangel i pressområdene og boligprisene har skutt i været. I alle de fem nordiske landene er det stor aktivitet fra så vel bransjen som fra myndighetenes side for å effektivisere planprosessene og forenkle tekniske krav til byggene med sikte på rimeligere boliger.

Hvert enkelt lands marked er lite, men hadde vi samordnet byggereglene kunne vi fått et marked med over 25 mill. innbyggere i Norden.

Umulig å få til en typegodkjenning av et hus for hele Norden

NBO startet i 2015 prosjektet Byggherrar i Norden. Med prosjektet ønsket vi å identifisere og dokumentere noen forskjeller på byggeregler i de nordiske landene. De er ment som eksempler på hvilke forskjeller som ligger i regelverkene. Forskjeller som gjør det umulig å få til en typegodkjenning av et hus for hele Norden.

Sverige, Danmark, Norge, Finland og Island har om lag de samme forutsetninger. Klimaet er stort sett likt i København som i Malmø, og Stockholm ligger omtrent på samme breddegrad som Helsingfors og Oslo. Redningstjenestene i våre nordiske land er stort sett like og rullestoler trenger stort sett like stor plass.

Eksemplene er mange

Til tross for dette har vi mange forskjeller i byggereglene. I følge de norske tilgjengelighetskravene skal det være plass foran toalettskålen, mens det i Sverige skal være plass ved siden. Svenske balkongrekkverk er for lave etter danske krav. Danske soverom er for små i forhold til minstekravene i Finland, og svenske trapper er for smale etter islandske krav. I Norge skal boliger i blokk på tre etasjer eller mer sprinkles. På Island skal alle boliger over 1. etg ha balkong. I Danmark skal leilighetsdørene slå innover, mens de i Sverige skal slå utover.

Ovennevnte er eksempler, listen kan selvsagt forlenges. Men eksemplene viser at produkter og prefabrikkerte løsninger ikke kan benyttes over hele Norden, og at bolighus som godkjennes i et land ikke kan bygges tilsvarende i resten av Norden.

Bør kunne bli et tema for boligministere innenfor Nordisk ministerråd
Vår drøm er at et typegodkjent hus i ett av de nordiske landene automatisk skal kunne godkjennes i de øvrige landene. Det er langt fram, men som det ble understreket på NBOs årskonferanse bør dette kunne bli et tema for våre boligministere innenfor Nordisk ministerråd.

I tillegg kan våre parlamentarikere ta spørsmålet opp innenfor Nordisk Råd. Mesteparten av ulikhetene dreier seg ikke om politiske kontroversielle forhold. De respektive direktorater for byggeregler i de nordiske landene bør gis i oppdrag å gjennomgå og samordne regelverket. Oppdraget bør ikke ta sikte på at intet skal gjøres før alt er samordnet, men at samordning tas område for område og gjennomføres suksessivt.

Rapporten «Byggherrar i Norden» finner du her

Thor Eek er administrerende direktør i NBBL. Han har tidligere ledet NBBLs advokatkontor og er ekspert på det det meste innenfor bolig og boligsamvirket. Følg han på twitter @ThorEek 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑