Kategorier
Plan- og bygningsloven Tettstedsutvikling Thor Eek

Staten må samordne seg selv

By- og tettstedsutforming vil dominere norsk politikk og samfunnsutvikling i årtier framover. Tett og konsentrert utbygging er et etablert mål, men uten en samordnet stat blir det vanskelig å nå målet.

Av Thor Eek

By- og tettstedsutforming vil dominere norsk politikk og samfunnsutvikling i årtier framover. Tett og konsentrert utbygging er et etablert mål, men uten en samordnet stat blir det vanskelig å nå målet.

Samordning er utfordrende

Knutepunktstrategien krever bl.a. samordning mellom ulike statlige aktører. Det kan høres ut som den enkleste delen av samordningsutfordringen, men er det neppe. Vegvesenet eller Jernbaneverket har ikke som sitt primære mandat å sørge for byutvikling rundt knutepunkter, men derimot for god og effektiv transport.

Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene skal på sin side sørge for god og effektiv levering av helsetjenester, og har i utgangspunktet intet ansvar for å bidra til byutvikling.

Konsentrert byutvikling må gis tyngde

En forutsetning for å lykkes med samordning av knutepunkter og tettstedsutvikling er at man på sentralt politisk nivå gir målet om konsentrert byutvikling tilstrekkelig tyngde til at det blir premissgivende også for annen sektorpolitikk. Det krever sterk statlig styring, men det er ikke hele svaret. Det regionale plannivået må også få langt større tyngde.

Regjeringens innstilling til ny plan- og bygningslov er ett av de viktigste redskapene for regional samfunnsplanlegging. Spesielt i byene hvor størsteparten av boligbyggingen skal skje, er det mange sektorinteresser som skal ivaretas i planleggingen.

Ikke minst kan staten selv med dens mange ulike interesser fort spenne beina på seg selv.

En av løsningene er å gi regionalt nivå mer makt slik det nå foreslås. Men det regionale plannivået må også få større tyngde og mer av de økonomiske virkemidlene.

Thor Eek er administrerende direktør i NBBL. Han har tidligere ledet NBBLs advokatkontor og er ekspert på det det meste innenfor bolig og boligsamvirket. Følg han på twitter @ThorEek 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s