Kategorier
Boligøkonomi Boligmarkedet Christian Frengstad Bjerknes

Spare til egen bolig – er det mulig?

Ellevill boligprisvekst gjør det stadig vanskeligere å etablere seg på boligmarkedet. På landsbasis har boligprisene økt hele 13 prosent det siste året. Det betyr at gjennomsnittsboligen koster omtrent 408.000 mer i dag enn for ett år siden.

Av Christian Frengstad Bjerknes

Ellevill boligprisvekst, spesielt i Oslo, gjør det stadig vanskeligere å etablere seg på boligmarkedet. På landsbasis har boligprisene økt hele 13 prosent det siste året. Det betyr at gjennomsnittsboligen koster omtrent 408.000 mer i dag enn for ett år siden.

Prisen har altså økt 1.118 kroner hver eneste dag det siste året. Da blir det bortimot umulig å spare til bolig.

Boligmarkedet er imidlertid preget av store regionale forskjeller. Fra flat prisutvikling i Stavanger – til moderat prisvekst i Bergen og Kristiansand – mens det «koker» i hovedstaden. En boligprisvekst på 24 prosent i Oslo det siste året, gjør at gjennomsnittsboligen har steget om lag 2.600 kroner per dag.

Prisvekst løper fra sparing

Med en så høy prisvekst er det ikke tilstrekkelig med BSU-sparing på inntil 25.000 i året. Prisveksten løper fra sparingen og det blir økt press på å etablere seg tidlig i boligmarkedet. Faktisk så er prisveksten så høy at det blir utfordrende selv å spare inn egenkapitalen, 15 prosent, av prisoppgangen.

I Oslo betyr det at du det siste året har måttet spare 395 kroner dagen, altså nesten 12.000 i måneden kun for at egenkapitalen din skal holde tritt med prisveksten.

Prisveksten i Oslo-regionen, og enkelte andre steder på Østlandet, er nå så høy at det har blitt en politisk utfordring.

Det bør være et mål at man skal greie å kjøpe en nøktern bolig ved egen normal inntekt, uten at det kreves sterk økonomisk bistand fra foreldre.

Boliglånsforskriften – som litt enkelt forklart gjør det vanskeligere å «låne over pipa» – er ett av tiltakene som har kommet for å dempe prisveksten.

Det er viktig å fortsette arbeidet med å gjøre det raskere å regulere nye boligprosjekter, og å se på hvordan byggekostnadene reduseres uten å forringe boligstandarden og bomiljøet.

Boligmarkedet kan snu over natten

Det imidlertid viktig å minne om situasjonen i boligmarkedet tidligere har snudd over natten. Det kan skje igjen. For ett år siden var det ingen som i sin villeste fantasi som hadde trodd at boligprisene skulle ta av på den måten de gjorde.

Faktorer som økt boligbygging, lavere befolkningsvekst, moderate lønnsoppgjør, sammen med en boliglånsrente som mest sannsynlig har nådd bunnen kan føre til en langt mer dempet boligprisvekst de neste årene.

Da blir det kanskje mulig å spare til bolig igjen, selv i hovedstaden.

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs økonomi-, finans- og boliganalytiker. Følg han på twitter @cfbjerknes  

Tabell: Boligpris, prisvekst siste 12 måneder i prosent og daglig boligprisvekst siste 12 måneder i kroner for medianboligen i utvalgte byer. 

prisvekstsiste12mnd

Kilde: Eiendom Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s