Fattig, dum eller bleik

Av Christian Frengstad Bjerknes

«Binder du renten er du fattig, dum eller bleik», hevdet en finansprofessor jeg hadde på NHH.

Og det er kanskje, om noe karikert, en vanlig oppfatning. Anbefalingene om å binde renten dukker opp med jevne mellomrom – de som har fulgt rådene har imidlertid stort sett brent seg og boliglånet har blitt dyrere. Fastrente har dermed fått et dårlig rykte.

Henning Kvitnes sang «Evig eies kun et dårlig rykte». Gjelder dette også fastrente? Svaret er nei. Renten kan bli enda lavere, men ikke veldig mye. Potensialet for renteoppgang er derimot bortimot stort …

Renten på vei opp i USA

Norges Bank forventer ikke å sette opp styringsrenta før mot slutten av 2019, det er med andre ord utsikter til lav rente i lang tid. Internasjonalt, og da særlig i USA, så skjer det imidlertid ting som tyder på at renten er på vei oppover. Og når rentene først stiger, så kan de stige mye.

Likevel, de fleste bør fortsatt velge flytende rente. Fastrente vil over tid stort sett være noe dyrere enn flytende rente. Dette skyldes terminpremien i rentebanen (lignende en forsikringspremie for å binde renten som øker med bindingstiden) – samt at bankene historisk har tatt seg noe bedre marginer på fastrentelån.

Historiske sammenligninger av fast og flytende rente overdriver likevel kostnadsforskjellen, ettersom vi har hatt en fallende rentetrend i tre tiår. Flytende renter vil ikke få den drahjelpen det neste tiåret.

Og hvis det i ettertid viser seg at fastrente blir dyrere enn flytende rente, betyr ikke det nødvendigvis at fastrente var et feil valg.

Vi forsikrer oss også på andre måter. Dersom boligen din ikke brenner ned, så betyr ikke det at du tok et feil valg da tegnet brannforsikring. Fastrente, som annen type forsikring, gir privatøkonomien din forutsigbarhet.

Valget mellom fast og flytende rente bør derfor gjøres ut i fra ditt formål. Har du en stram økonomi og trenger forutsigbarhet, så er det fornuftig å velge fastrente. Tåler økonomien din betydelige svingninger i renten uten at du mister nattesøvnen, så kan det anbefales å velge flytende rente.

Mulig å kombinere flytende og fast rente

Et annet alternativ som kanskje glemmes er en kombinert løsning, der du binder deler av boliglånet. Da beholder du mye av fleksibiliteten ved flytende rente samtidig som du reduserer svingningene i rentekostnaden.

Som nevnt så har økonomer i mange år bommet da de har anbefalt fastrente. Likevel, dagens historisk lave rente øker sannsynligheten for at fast rente vil være gunstig de kommende årene. Og hvis du var i tvil, NHH-professoren harselerte med de som sterkt fraråder rentebinding.

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs økonomi-, finans- og boliganalytiker. Følg han på twitter @cfbjerknes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: