Kategorier
Stian Oen

Ny boligpolitikk etter valget?

På bakgrunn av NBBLs partikåring er det spennende å spekulere litt rundt hvordan boligpolitikken vil bli etter valget. Her er partienes ulike standpunkter i boligpolitikken grundig gjennomgått og vurdert.

Av Stian Oen

På bakgrunn av NBBLs partikåring er det spennende å spekulere litt rundt hvordan boligpolitikken vil bli etter valget. Her er partienes ulike standpunkter i boligpolitikken grundig gjennomgått og vurdert.

Modernisering, forenkling og effektivisering

Modernisering, forenkling og effektivisering har vært den sittende regjeringens viktigste rettesnor i boligpolitikken, og har sett fra NBBLs ståsted vært fornuftig. I Høyres program kommer det klart fram at dette også vil bli hovedtilnærmingen etter valget dersom det fortsatt blir en H/Frp-regjering. Høyre og Frp er også opptatt av å stimulere til energisparing i boliger.

Ikke bare Høyre og Frp er opptatt av modernisering, forenkling og effektivisering i boligpolitikken. Det fremstår tvert imot nærmest som felles, tverrpolitisk tankegods, og vil nok uansett fortsette å være grunnplanken i boligpolitikken også etter valget. Også enkelte andre punkter er det stor enighet om blant partiene. For eksempel at byggingen av studentboliger bør økes. Her er det bare dagens regjeringspartier som har unnlatt å tallfeste antallet studentboliger til minst 3.000 årlig. Men de vil også ha en økning. NBBL mener det trengs. For selv om det er bygget flere studentboliger de senere årene, øker også antallet studenter. Slik har antallet boliger per student ligget noenlunde fast.

Utvides ordningen med startlån?

Ett spenningsmoment for NBBL s del er hva som vil skje med ordningen med startlån etter stortingsvalget. Denne ordningen har siden 2014 kun omfattet såkalt «langvarig vanskeligstilte», en innstramming NBBL var uenig i. Både Ap og SV lover i sine partiprogrammer å reversere denne innstrammingen, slik at også unge med vanlige inntekter kan få innpass i den. Også Høyre og KrF sier i sine programmer at de vil gjøre endringer i låneordningen, men ikke samme type utvidelse som Ap og SV ønsker seg. Så blir det også spennende å se om Ap og SV får med seg Senterpartiet på en utvidelse av startlån: Innstrammingen av ordningen ble først varslet i boligmeldingen i 2013 – fremlagt av tidligere Sp-leder og daværende kommunalminister Liv Signe Navarsete.

For en eventuell ny rødgrønn regjerings del, kan det få en del å si dersom meningsmålingene som spår et godt valg for Rødt skulle slå til. Sammen med SV vil Rødt gjerne forbedre ordningen med bostøtte. At dette er noe også KrF ønsker seg gjør ikke saken mindre interessant, spesielt om Støre og Hareide skulle finne tilbake til godtonen etter valget.

Ny vår for Husbanken?

Ellers vil nok en eventuell regjering etter valget ledet av Ap jobbe for å styrke Husbanken. Både Ap og alle partiene det er aktuelt for dem å samarbeide med, ønsker å gi Husbanken mer penger til utlån. I tillegg har flere av partiene programpunkter som på litt ulikt vis går i retning av å styrke Husbankens rolle og aktiviteter. Ambisjonene om å gjenreise Husbanken til sin fordums storhet som sentralt virkemiddel i boligpolitikken har riktignok også tidligere sittet løst, uten at all verden har skjedd. Mer penger til utlån er det imidlertid all grunn til å forvente dersom det blir en ny Ap-ledet regjering.

Valget avgjør (også) boligpolitikken

I NBBLs partikåring har vi kun sett på partienes programmer. Forslag og utspill som har kommet fra partiene i andre sammenhenger er dermed ikke med. I tillegg er det helt sikkert at partiene som etter valget skal danne regjering må snakke sammen før politikken de skal føre er klar. Hvor mye – og hva – av boligpolitikken partiene har programfestet som faktisk vil bli gjennomført får vi dermed ikke vite før etter valget.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på twitter @stianoen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s