Hvordan vi tolker boligprisutviklingen i august

Av Christian Frengstad Bjerknes

Det var uvanlig stor interesse knyttet til boligprisstatistikken denne uken. Endelig kom august-tallene. Der juli-måned er preget av tynne salgsvolum og usikker informasjonsverdi, er august desto mer toneangivende.

Grunn til optimisme

Førsteinntrykket var positivt. Etter en sommer preget av usikkerhet rundt prisutviklingen falt boligprisene kun 0,4 prosent sesongjustert (oppgang på 1,2% nominelt). Det er nesten flat utvikling i en måned der de fleste var enige om at risikoen lå på nedsiden. Og ikke minst, nedgangen fremstår som udramatisk etter flere år med kraftig prisvekst.

Den høye aktiviteten i markedet gir også grunn til optimisme. Det legges riktignok ut mange boliger, men salgstakten er høy – og det altså uten at prisene korrigerer mer enn beskjedne 0,4 prosent.

Med rekordlav rente og bedring i arbeidsmarkedet gir dette grunn til optimisme.

Forvirringen tar over

Forvirringen oppstår imidlertid når jeg ser på de regionale tallene. Mens de nasjonale tallene gir grunn til optimisme, så er de regionale tallene meget svake. I en normalt sterk måned, så faller prisene i fem av landets seks største byer. Forskjellene skyldes at Eiendomsverdi bruker ulike metoder når de lager regionale og nasjonale tall. Spørsmålet blir da hvem av metodene gir den beste beskrivelsen av nå-situasjonen i boligmarkedet. Ligger djevelen i detaljene? Antageligvis ikke. Ifølge Eiendomsverdi er de regionale indeksene best egnet til å vise relative forskjeller, mens den nasjonale indeksen måler temperaturen i boligmarkedet som helhet.

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs økonomi-, finans- og boliganalytiker. Følg han på twitter @cfbjerknes

Oppsummering prisenginer
Kilde: Eiendom Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: