Nye regler om lading av elbil i borettslag og sameier

Av Henning Lauridsen

Ingen land har flere elbileiere per innbygger enn det vi har i Norge. Mange av oss står på ventelister til nye modeller før de er lansert. Flere og flere borettslag og sameier har tilrettelagt for lading av elbil i forbindelse den raske veksten i antall elbiler og ladbare hybrider.

Dagens lovregulering innebærer at det enkelte borettslag eller sameie står fritt når det gjelder å bestemme hva slags politikk man skal ha på området.

Dette blir det endringer i.

Enklere for elbileiere å etablere ladepunkt i sameier

Før sommeren vedtok Stortinget enstemmig at seksjonseiere i boligsameier kan etablere ladepunkt for elbil og ladbare hybrider på sin parkeringsplass

Seksjonseierne må søke styret om tillatelse først, men styret har bare anledning til å avslå søknaden dersom det foreligger en saklig grunn.

Regelen står i den nye eierseksjonsloven som trer i kraft 1. januar 2018.

Samme regel for borettslag

Det er ikke vedtatt noen tilsvarende bestemmelse i borettslaglagsloven, men det kan forventes en tilsvarende regulering i løpet av kort tid.

I mai vedtok Stortinget nemlig at regjeringen skal fremme et forslag til utforming av nasjonal regulering som sikrer eiere i borettslag og sameier rett til å anlegge ladepunkt.

Tilrettelegge for lading i nybygg og bygg under ombygging

Stortinget har også fattet et vedtak om ladeklare bygg. Der bes regjeringen om å vurdere om det skal stilles krav om tilrettelegging for lading i nybygg og bygg som underlegges større ombygginger.

Fremdriften til, og utfallet av, denne saken er mer usikker. På et skriftlig spørsmål fra Heikki Holmås (SV) om hvor raskt Jan Tore Sanner tar sikte på å følge opp saken svarer statsråden at utredninger må til før et slikt krav kan innføres.

Sanner tar blant annet opp problemstillingene økning i byggekostnader, hensynet til utbredelse av elbiler og batterikapasitet.

Direktoratet for byggkvalitet er bedt om å se nærmere på hvilke problemstillinger og løsninger som reises med et krav om ladeklare bygg før det besluttes når og hvordan Stortingets vedtak kan følges opp.

Husk å sjekke støtteordninger i din kommune

Uavhengig av hvilken regulering som kommer på området, vil mange borettslag fortsette med å tilrettelegge for at det blir lademuligheter for beboerne.

Husk å sjekke sjekke hvilke støtteordninger som finnes. Flere kommuner har nemlig gode støtteordninger.

Norsk elbilforeningen har kåret Oslo til elbilhovedstaden i en kåring blant storbyene i Norge. De andre byene bø definitivt ta opp kampen om tittelen.

Henning Lauridsen er avdelingsdirektør og advokat i NBBL. Følg han på twitter @hlaurid

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: