NBBL er for trygg bolighandel

Av Henning Lauridsen

Kjøp av bolig er for de fleste den største investeringen man gjør. Det er derfor viktig at det skjer i ordnede former, og at det ikke blir flere konflikter enn nødvendig.

Stor politisk interesse for reglene om bolighandel

I vår fremsatte fem Krf-representanter på Stortinget syv forslag om tiltak for å styrke forbrukernes rettigheter i handel med boliger. Noen av forslagene innebar bestillinger på lovendringer, som at terskelen for hva som er en vesentlig mangel ikke skal bli høyere dersom boligprisene stiger. Det var også forslag om utredninger og vurderinger av ulike spørsmål som kan ha betydning for bolighandel. For eksempel omlegging av forsikringsordningene i bolighandel og insentiver som kan øke bruken av tilstandsrapporter. Alle forslagene ble vedtatt av Stortinget.

Arbeiderpartiet fremmet i 2015 et forslag på Stortinget om en rask revisjon av avhendingsloven. Formålet var å tydeliggjøre selgers og kjøpers rettigheter og plikter, og selgers plikt til å gi opplysninger om boligens tilstand skal utvides. I tillegg ble det forslått at man skulle se på erfaringene fra den danske boligsalgsmodellen og om disse kunne overføres til Norge. Forslaget ble nedstemt, men Stortinget ba regjeringen om å se på tiltak som kan trygge boligtransaksjoner.

Feil medisin kan være verre enn ingen medisin

NBBLs vurdering er at en god analyse av norske bolighandler er viktig før man bestemmer seg for hvilke tiltak man skal iverksette. Slik at man ikke bruker feil medisin eller for kostbar medisin.

Før man gjør noe som helst bør man skaffe seg grundig kjennskap om konfliktnivået i norsk bolighandel er så høyt som mange hevder. Deretter blir det viktig å analysere konfliktene. Er de små eller store? Dreier de som om kostbare mangler eller kosmetiske utbedringer?

Vil lovendringer være riktige?

Med en gang man har god oversikt har man et grunnlag for å vurdere virkemidlene. Skal man stimulere til økt bruk av tilstandsvurderinger, eller er lovendringer veien å gå? Skal tilstandsvurderinger være standardiserte, eller skal takstbransjen selv få bestemme hvordan de skal se ut slik det er i dag? Har andre land ordninger vi kan lære av?

Drømmen om den danske modellen

I debatten om norsk bolighandel har den danske modellen ofte blitt trukket frem som et ideal. I denne sammenheng er NBBL med en arbeidsgruppe. Den skal blant annet se nærmere på konfliktnivået i bolighandel, og om vi har noe å lære av måten bolighandel foregår på i Danmark. Spesielt med tanke på forsikringsordninger, bruk av tilstandsvurderinger og angrerett for kjøper. I arbeidsgruppen sitter blant annet Eiendom Norge og flere forsikringsselskaper. I tillegg deltar Forbrukerombudet, Finanstilsynet og Justis- og beredskapsdepartementet som observatører.
Studiene av den danske modellen omfatter møter med danske boligadvokater, vitenskapelig ansatte, Forbrukerrådet, Dansk Ejendomsmeglerforening, Dansk Boligforsikring og Ankenævnet for forsikring med sikte på å få bedre innsikt i fordeler og ulemper ved måten man gjør det på i Danmark.

Henning Lauridsen er avdelingsdirektør og advokat i NBBL. Følg han på twitter @hlaurid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: