Statsbudsjett 2018: Ungdom har ingen grunn til å juble

Av Tore Johannesen

I forbindelse med valgkampen lanserte NBBL forslag på fem tiltak som kunne gjøre det enklere for ungdom på boligmarkedet. Nå foreligger regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018, og ungdommen har ingen grunn til å juble.

I NBBL er vi selvsagt skuffet, men hadde jeg vært ung så hadde jeg i tillegg blitt litt forbanna.

NBBLs forslag og regjeringens statsbudsjett

Utvid startlånordningen: Dagens startlånordning er forbeholdt personer med langvarige boligfinansieringsproblemer. NBBL mener den må utvides, slik at også unge med vanlig inntekt men små muligheter til å oppfylle egenandelskravet kan få lån. Flere av de politiske partiene er enig med oss. Hva foreslår regjeringen? Kutt i Husbankens låneramme som startlånemidlene kommer fra.

Mer «leie-til-eie»: Såkalte «leie-til-eie-prosjekter» gjør det enklere for ungdom å kjøpe bolig, ved at det åpnes for å leie en bolig noen år før den kjøpes. NBBL mener derfor – i likhet med flere av de politiske partiene – at det trengs flere slike prosjekter, også med husbankfinansiering. Hva foreslår regjeringen? Jo, de ønsker at Husbanken stimulerer til at kommunene tilbyr flere varig vanskeligstilte leie-til-eie-boliger. Derimot verken sies det noe eller tas grep som kan bidra til at flere leie-til-eie-prosjekter med ordinær ungdom som målgruppe kan se dagens lys.

Styrk og spiss BSU-ordningen: BSU-ordningen har hjulpet mange unge inn i boligmarkedet. NBBL mener at en spissing av ordningen – slik at den forbeholdes førstegangskjøpere – vil gjøre ordningen bedre enn i dag. I tillegg vil både årlig og samlet sparebeløp ved en slik spissing kunne økes, uten at ordningen blir dyrere for staten. Hva foreslår regjeringen? Ingenting. Dagens ordning beholdes uendret.

Bygg minst 3000 studentboliger årlig: Det har vært en positiv utvikling i antallet studentboliger de senere årene, og i 2017 er det bevilget penger til bygging av 2.500 boliger. Samtidig mener samtlige partier i sine programmer at utbyggingstakten bør økes. De fleste partier går inn for at det bør bygges minst 3.000 studentboliger årlig. Dette er også i trå med hva NBBL mener. Hva foreslår regjeringen? De kutter i bevilgningen til formålet, slik at antall nye boliger går ned med 300 i 2018.

Flere utleieboliger: Alle vil ikke kunne kjøpe egen bolig. Derfor er det viktig med et velfungerende og seriøst utleiemarked. NBBL mener derfor at det trengs flere utleieboliger, som helst bør ha en husleie som gir økonomisk rom til å spare til egen bolig. Dette mener NBBL kan realiseres gjennom bedre rammebetingelser for bygging og drift av utleieboliger, blant annet ved å åpne for gunstig finansiering gjennom Husbanken. Hva foreslår regjeringen? Ingenting. Men de vil at kommunene skal få tilskudd til etablering av 1560 utleieboliger for vanskeligstilte i 2018 – som er samme antall som i 2017.

Hva vil skje på Stortinget?

Tore Johannsen_bloggNår det gjelder tiltak for ungdom på boligmarkedet, vil mange av opposisjonspartiene på Stortinget langt mer enn hva regjeringen nå foreslår i sitt budsjettforslag – særlig hvis vi legger partiprogrammene til grunn. Så da gjenstår det å se hvor høyt dette politikkområdet blir prioritert når Stortinget nå skal behandle et forslag som kan bli gjenstand for flere justeringer enn vanlig.

NBBL bare spør: Vil ungdommen få større grunn til å juble etter at Stortinget har sagt sitt?

Tore Johannesen, er avdelingsdirektør for interessepolitikk og kommunikasjon i NBBL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: