Skråblikk: Hvert problem sin regel?

Av Stian Oen

Frisørkjeden Cutters tilbyr ikke hårvask i sine salonger, noe som betyr at klippen kan gjøres ganske så billig for kunden. Dette har skapt rabalder, og fra NHO kom det nylig krav om påbud om at hårvask må kunne tilbys i alle frisørsalonger.

Jeg kan være enig i at det er greit å i alle fall ha mulighet til å vaske håret ved frisørbesøk. Men trenger vi virkelig en egen regel for det?

Problemstillingen har faktisk flere paralleller til boligbransjen. Hvordan en bolig skal bygges er etter hvert gjennomregulert ned til minste detalj. Likevel er det slett ikke uvanlig å se krav om enda flere og ikke minst strengere regler.

For alt fungerer fortsatt ikke alltid helt perfekt. Noen ganger blir det litt feil. Og svaret er ofte en ny – og som regel litt strengere – regel.

Dette satte vi i NBBL fokus på med vårt frokostseminar 22. november, der vi spurte om forenklinger i regelverket for boliger vil føre til at boligkvaliteten går utfor stupet. Bakgrunnen var den såkalte Tek17; den nye forskriften om tekniske krav til byggverk som kom tidligere i år – og som for første gang hadde forenklinger istedenfor flere og nye regler som tilnærming.

Selv er jeg for å være ærlig ganske glad i regler. Med lov skal land bygges, som det heter i Håvamål. Og hverdagen blir jo litt enklere av å vite hva en har å forholde seg til. Med regler kan heller ikke alle ture fram som de selv vil – noe jeg er hellig overbevist om at en del ville gjort om de bare hadde fått lov.

Men det går jo en grense. Kvaliteten på boligene som bygges i dag er jevnt over så god at det i alle fall må kunne spørres om enda mer og enda strengere regelverk er det som trengs. Eller om det å løse litt opp – og heller la de kreative løsningene som kan oppstå når boligbygger og boligkjøper finner sammen – få litt friere spillerom. Hvor mye kan det egentlig skade?

Mange forventer å kunne vaske håret når de går til frisør. Og mange forventer å finne en innvendig bod i et hus eller en leilighet. Men trenger vi egne regler som sier det skal være slik? Jeg tror egentlig ikke det. Og tross alt er det jo i ganske stor grad opp til hver og en av oss å velge, både hvor vi tar hårklippen og hvor vi skal bo.

2017-09-04_stian_oenStian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: