Kategorier
Boligøkonomi Boligmarkedet Christian Frengstad Bjerknes

En udramatisk boligprisprognose fra SSB, men får de rett?

I dag flyttet media for et øyeblikk fokus bort fra den omstridte omorganiseringen av SSB og over på utgivelsen av Økonomiske analyser 4/2017. Og som vanlig tok boligprisprognosene opp mange spaltemeter.

Av Christian Frengstad Bjerknes

I dag flyttet media for et øyeblikk fokus bort fra den omstridte omorganiseringen av SSB og over på utgivelsen av Økonomiske analyser 4/2017. Og som vanlig tok boligprisprognosene opp mange spaltemeter.

SSB tegner et bilde av konjunkturoppgang i norsk økonomi. Veksten vil i stor grad komme fra økte investeringer, samt tiltagende lønnsvekst og konsum i husholdningene. Arbeidsledigheten vil krype ned fra 4,2 prosent til 3,7 prosent innen 2020. Kronekursen vil forbli svak, men noe sterkere enn i dag. Første renteøkning kommer i 2019, deretter må vi vente til 2020 før styringsrenten igjen økes til 1 prosent. Ergo, lave renter lenge!

På den andre siden går finanspolitikken fra å være ekspansiv til nøytral de kommende årene. Boliginvesteringene har vært en betydelig bidragsyter til veksten i norsk økonomi. Mye tyder imidlertid nå på at disse investeringene har toppet ut og vil falle tilbake fra de rekordhøye nivåene.

Hva betyr dette for boligprisene?

SSB tror prisfallet vil fortsette gjennom 2018, drevet av høy boligbygging, høye boligpriser og lav inntektsvekst. Boliglånsforskriften kan ha bidratt til omslaget, men vil ha mindre betydning neste år. Fra toppen i 1. kvartal 2017 til bunnen i 2018 vil boligprisene falle knappe 10 prosent. Mye av fallet har vi dermed allerede lagt bak oss, det er derfor ingen dramatikk i denne prognosen. Faktisk vil jeg kalle det stabilisering.

Men får SSB rett?

Som tidligere i høst er jeg litt skeptisk til SSB sine prognoser om utflating i boligmarkedet frem mot 2020. Historien viser at boligprisene sjelden stabiliserer seg over lengre tidsperioder. Det er mye som tyder på at boligmarkedet har et element av boom/bust i seg. Drevet av blant annet psykologi, belåning og medsykliske banker.

Usynkronisert – må noe «gi» seg?

Med historisk høye boligpriser og en pågående korreksjon er det ignorant å utelukke at ikke boligprisene fortsatt kan falle betydelig. Krakket tidlig på 90-tallet viste hvor ille det kan bli, hvis det først går virkelig galt. De økonomiske prognosene til SSB tyder ikke på en slik utvikling. Ta en titt på dette bakgrunnsbildet frem mot 2020:

  • Arbeidsledigheten faller fra 4,2 til 3,7 prosent
  • Lønnsveksten stiger fra 2,4 til 3,9 prosent
  • Husholdningenes disponible realinntektsvekst øker fra 1,8 til 3,0 prosent
  • Husholdningenes konsumvekst øker fra 2,5 til 3,2 prosent

Samtidig skal boliglånsrenten forbli nær dagens rekordlave nivå. Dette virker som veldig gunstige omgivelser med tanke på ytterligere boligprisoppgang!

Treffer SSB på sin beskrivelse av norsk økonomi tror jeg de bommer på boligprisene. Da kan boligprisene utvikle seg langt sterkere enn det mange forventer i dag.

Men så var det dette med usikkerheten rundt den pågående korreksjonen da. For som man sier i USA; «Housing is the cycle».

christianChristian Frengstad Bjerknes er NBBLs økonomi-, finans- og boliganalytiker. Følg han på twitter @cfbjerknes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s