Leie til eie – nye signaler fra regjeringen?

Av Thor Eek

Høstens statsbudsjett, opposisjonens alternative budsjetter, samt finanskomiteens budsjettinnstilling viser klart at partienes engasjement rundt leie-til-eie lever i beste velgående.

Boligsosial politikk

Det tilsynelatende tverrpolitiske engasjementet for mer leie-til-eie skjuler imidlertid en nokså viktig forskjell i partienes syn på temaet: Både Ap, SV og Venstre ønsker seg flere leie-til-eie modeller, og har også signalisert at de ser på leie-til-eie som et viktig tiltak for å få flere unge inn i boligmarkedet. Regjeringspartiene ser derimot på sin side på leie-til-eie primært som et rent boligsosialt tiltak, forbeholdt såkalt «vanskeligstilte på boligmarkedet». I tillegg til at dette sies svart på hvitt i statsbudsjettet, kom det ekstra godt til syne da boligstatsråd Jan Tore Sanner tidligere i høst invitere et utvalg kommuner til innspillsmøte om leie-til-eie «som et virkemiddel i den boligsosiale politikken».

NBBL mener det blir for snevert dersom leie-til-eie fra myndighetens ståsted kun skal sees på som et rent boligsosialt tiltak.

Det er selvsagt positivt at kommuner legger til rette for at «varig vanskeligstilte» kan få mulighet til å kjøpe seg en bolig, ved at de først leier en bolig av kommunen som de senere kan få lov til å kjøpe.

Sett fra NBBLs side er det like viktig at leie-til-eie modellen brukes som et tiltak for at også personer, og særlig ungdom som ikke har hatt mulighet til å spare opp nødvendig egenkapital og heller ikke har foreldrebanken å støtte seg på, kan komme seg inn i på boligmarkedet. Forutsetningen er at de har inntekt og evne til å betjene husleien og framtidige låneforpliktelser. Dette er også i tråd med tilnærmingen flere boligbyggelag med egne leie-til-eie prosjekter har valgt. Både TOBB, BATE og OBOS har etablert egne leie-til-eie-modeller.

Viktig å være åpen for ulik organisering

De private leie-til-eie prosjektene som er etablert i regi av boligbyggelag er litt forskjellig med hensyn til organisering og finansiering. NBBL mener det er viktig å være åpen for ulik organisering. Målet er at vi finner fram til modeller som kan benyttes i større skala og at folks etablering via leie-til-eie kan bli et reelt alternativ. Skal vi greie det må også myndighetene komme sterkere på banen, både med tilrettelegging for organiseringen og med bedre økonomiske rammebetingelser.

Derfor er det svært positivt at statsråd Sanner nå har invitert både NBBL og boligbyggelagene som jobber med leie-til-eie til et møte 19. desember for å diskutere temaet nærmere. Vi ser med forhåpning fram til et konstruktivt møte for å bidra til at flere kan oppleve drømmen om en dag å eie sin egen bolig. Vi er derfor spent på om statsrådens invitasjon kommer på bakgrunn av et ønske fra regjeringens side om å engasjere seg bredere i leie-til-eie prosjekter enn det som har vært tilfelle til nå.

Thor Eek er administrerende direktør i NBBL. Han har tidligere ledet NBBLs advokatkontor og er ekspert på det det meste innenfor bolig og boligsamvirket. Følg han på twitter @ThorEek.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: