(Egentlig) stortingsflertall for å styrke Husbankens lånerammer

Av Stian Oen

Partienes alternative statsbudsjetter er knapt for folkelesning å regne, men for noen av oss er det blitt en vane å finkjemme dem for positive (og negative) nyheter. Og som vi vet fra skriften: Den som leter skal finne: Høstens alternative statsbudsjetter viser solid støtte blant partiene for en styrking av Husbankens lånerammer. Og det er en gladnyhet sett fra et NBBL-ståsted! Faktisk er det nå et flertall av partiene på Stortinget som ønsker en slik styrking. Nedturen er selvsagt at dette likevel ikke ble en del av de borgerlige partienes budsjettenighet.

Gjennomgangen jeg har gjort av de alternative statsbudsjettene viser at fire partier som til sammen har flertall på Stortinget går inn for følgende låneramme for Husbanken:

  • Arbeiderpartiet: 26 mrd. (økning på 9 mrd. sammenlignet med regjeringens forslag)
  • Senterpartiet: 20 mrd. (økning på 3 mrd.)
  • SV: 22 mrd. (økning på 5 mrd.)
  • Venstre: 25 mrd. (økning på 8 mrd.)

De fire partienes påplussinger finner som nevnt god klangbunn hos oss i NBBL. Ikke minst er vi her på bjerget opptatt av at den delen av Husbankens låneramme som går til å innvilge startlån må utvides. For NBBL er målsetningen at kommunene skal kunne innvilge startlån også til ungdom med betjeningsevne, men som ikke har (nok) egenkapital. I dag er startlån forbehold de regjeringen har bestemt seg for å kalle «vanskeligstilte», noe som gjør at det innvilges langt færre startlån i dag enn for fem år siden. Økte lånerammer for Husbanken kan vel å merke også gi rom for andre satsninger, eksempelvis leie-til-eie, flere boliger tilpasset en aldrende befolkning og mer.

Men som nevnt glimrer altså styrkingen av Husbankens låneramme med sitt fravær i høstens versjon av de borgerliges budsjettavtaler.

Som en følge av dette ble det heller ikke noe stortingsflertall som samlet seg om en slik økning da Kommunal- og forvaltningskomiteens budsjettinnstilling kom 11. desember. Det er likevel ingen grunn til at NBBL ikke skal fortsette å jobbe for en slik styrking. Det eneste som egentlig gjenstår nå er å få omsatt synet stortingsflertallet allerede innehar om til praktisk politikk.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter@stianoen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: