Boliganalytisk tennis: Klassisk dobbeltfeil og en ny dårlig serve?

Av Christian Frengstad Bjerknes

Pass opp for den årlige prognosekavalkaden! Nå som nyttårsrakettene har slukket og julepynten er ryddet bort, har de fleste analytikere rukket å publisere sine boligprisprognoser for det kommende året.

Det har tidligere vist seg å være en krevende øvelse. Psykologien kan tidvis være altfor dominerende. Fundamentale forhold som lønnsvekst, byggekostnader, boligbygging og befolkningsvekst blir dermed satt i skyggen.

Likevel lager analytikere prognoser helt ned på desimalen! Mens andre prøver å gardere seg med intervaller av typen 5-prosentpoeng. Forhåpentligvis er sistnevnte klar over at det fortsatt er stor sjanse for at de bommer.

Ved inngangen til 2016 ventet de aller fleste, NBBL inkludert, kun moderat boligprisvekst. Serven var imidlertid for løs. Som vi vet tok markedet fullstendig av og boligprisene økte 13 prosent på landsbasis, og hele 23 prosent i Oslo.

Klok (eh …) av skade, var de fleste dermed langt mer optimistiske ved inngangen til 2017 og forventet «supersterk» prisvekst i 2017.

I NBBL var vi litt mer bekymret, men forventet likevel fem prosent prisvekst. Uansett, vi servet for hardt, alle som en.

Så nå står vi her igjen, ved inngangen til 2018. Etter svak utvikling i 2017 forventer mange, blant andre NBBL, at boligprisene er tilbake på sporet så snart vårsolen titter frem igjen. Kanskje allerede til påske?

Litt skremt av 2017, er imidlertid forventningene deretter nokså edruelige. Skal forståsegpåerne endelig treffe og boligmarkedet stabilisere seg i 2018? Eller har vi gjort en ny dårlig serve?

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs økonomi-, finans- og boliganalytiker. Følg han på twitter @cfbjerknes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: