Kategorier
Boligpolitikk Statsbudsjett Stian Oen

Ny regjering – ny boligpolitikk?

Det er fristende å svare «Nei» på spørsmålet. Selv om regjeringsforhandlingene er i gang, vil en eventuell ny regjering av H, Frp og Venstre fortsatt være en mindretallsregjering. Og selv om regjeringen utvides er det ingenting som tilsier at flertallene som dannes i boligsakene på Stortinget kommer til å se annerledes ut.

Av Stian Oen

Det er fristende å svare «Nei» på spørsmålet. Selv om regjeringsforhandlingene er i gang, vil en eventuell ny regjering av H, Frp og Venstre fortsatt være en mindretallsregjering. Og selv om regjeringen utvides er det ingenting som tilsier at flertallene som dannes i boligsakene på Stortinget kommer til å se annerledes ut.

I tillegg har boligstatsråd Jan Tore Sanner hatt en trygg hånd på rattet de fire årene han til nå har styrt sitt departement og må antas å sitte trygt i statsrådsstolen. Ikke har Kommunal- og regionaldepartementet vært nevnt i stalltipsene om hvilke departementer Venstre aller helst ønsker seg heller.

Men fullt så enkelt er det selvsagt ikke.

Venstre har naturligvis ambisjoner om å sette sitt avtrykk på alle politikkområdene i en ny regjering. Og selv om en ny regjering uansett ikke vil bli en flertallsregjering, er det massevis av dag-til-dag-politikken som bestemmes i departementene, uten Stortingets direkte innblanding. Derfor synes i alle fall jeg det er spennende å tenke litt høyt om hvilke nye standpunkter en eventuell Venstredeltakelse i regjeringen kan gi.

Mer til Husbanken og startlån?

Det er egentlig et flertall på Stortinget for å utvide Husbankens lånerammer, selv om dette dessverre ikke ble en del av de borgerlige partienes budsjettenighet i høst.

Venstre er blant partiene som ønsker en slik utvidelse. I sitt alternative statsbudsjett foreslo partiet også et ønske om å styrke ordningen med startlån. Selv om H og Frp neppe blir så enkle å rikke i disse sakene, er det i alle fall grunnlag for et lite håp om at en Venstreinntreden i regjeringen vil gi en styrking både av Husbankens lånerammer og startlånordningen.

Nytt giv for energisparing i bygningssektoren?

Venstre er et miljøparti, noe partiprogrammet deres gjennomsyres av. Dette vil ikke minst kunne komme til uttrykk i en eventuell ny regjerings politikk på energisparingsområdet. Det er vedtatt at bygningssektoren skal spare inn 10 Twh i årlig energibruk innen 2030, og Venstre har vedtatt i sitt partiprogram at minst en tredjedel av dette skal komme i boliger.

Partiet har i tillegg programfestet en hel rekke energisparingspunkter. Det gjør at det er rimelig å forvente en kraftig oppjekking av dette politikkområdet ved en ny regjering. Det er verdt å minne om at den sittende regjeringen mener målsetningen om 10 Twh nærmest vil bli innfridd av seg selv, noe hele stortingsopposisjonen – inkludert Venstre – har sagt seg tydelig uenig i.

Mer leie-til-eie?

I sitt alternative statsbudsjett for 2018 viste Venstre klare ambisjoner på vegne av leie-til-eie-konseptet. Dette står i en viss kontrast til den sittende regjeringen, som så langt har sett på leie-til-eie primært som et rent boligsosialt tiltak. Likevel er det ikke usannsynlig at en ny borgerlig regjering som følge av Venstres inntreden vil komme til å utvide sitt politikkfokus når det gjelder leie-til-eie. Venstre har tross alt sammen med SV (!) uttrykt at ordningen har «et vesentlig utviklingspotensial».

Så gjenstår det å se hva forhandlingene på Jeløy Radio bringer, både når det gjelder politikk, personer og posisjoner.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter@stianoen

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s