Skråblikk: Oslo har ingen sjef

Av Henning Lauridsen

Mange tror at Trondheim er Norges tredje største by. Det stemmer ikke. På tredje plass finner man nemlig Sandstav (Sandnes/Stavanger m.fl.) med 220.000 innbyggere mot Trondheims 180.000. Blant landets største byer finner man også Fredsarp (Fredrikstad/Sarpsborg) med rundt 110.000 innbyggere og Porskie (Porsgrunn/Skien) som kan passere 100.000 innbyggere om noen år.

Ifølge SSB passerte innbyggertallet i Oslo 989.000 den 1. januar 2017. Millionen ble trolig passert mot slutten av 2017.

Motstridende politikk i én og samme by

Felles for mange av de største byene i landet er at de ikke har noen sjef. Oslo er f.eks. administrativt inndelt i 12 (bydels)kommuner som har stor grad av indre selvstyre hva areal og ressursdisponering angår.

Ikke nok med at byen er inndelt i 12 kommuner: kommunen Oslo er inndelt i 15 bydeler. I tillegg strekker byen seg over to fylker. Skal man fra den ene enden av Oslo til den andre begynner man i Akershus, krysser fylkeskommunen Oslo, før man ender opp i Akershus igjen.

Det blir fort motstridende politikk i millionbyen Oslo.

En (bydels)kommune der MDG står sterkt har et annet syn på f.eks. transportplanlegging enn en (bydels)kommune der FrP står sterkt. Det gjelder også boligutvikling. Hver (bydels)kommune har sin egen politikk som ikke nødvendigvis er tilpasset behovene til millionbyen Oslo.

Staten har ansvar for administrativ struktur

Tilsvarende problemstillinger har man i de andre storbyene som er delt inn i flere (bydels)kommuner. Selv om Oslo er en millionby, har den ingen sjef. Mangelen på ledelse har konsekvenser for hvordan byene blir utviklet og hvilke løsninger problemer får.

Staten har et stort ansvar for at landets største byer fungerer. Til syvende og sist er det de som bestemmer hvilken administrativ inndeling Norge skal ha.

Det er viktig med en offensiv politikk på området, som fører til en helhetlig bolig-, transport- og arealutnyttelse i de store byene våre. I motsatt fall skapes byer som ikke fungerer optimalt.

Henning Lauridsen er avdelingsdirektør og advokat i NBBL. Følg han på twitter @hlaurid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: