Kategorier
Boligpolitikk Regjeringen Stian Oen

Det regjeringsplattformen ikke sier

NBBL er fornøyd med en rekke punkter i den nye regjeringsplattformen som ble presentert 14. januar. Samtidig er det flere viktige boligpolitiske saker som glimrer med sitt fravær i den nye regjeringens styringsdokument.

Av Stian Oen

NBBL er fornøyd med en rekke punkter i den nye regjeringsplattformen som ble presentert 14. januar. Samtidig er det flere viktige boligpolitiske saker som glimrer med sitt fravær i den nye regjeringens styringsdokument.

BSU

BSU-ordningen er viktig for NBBL. Den er riktignok styrket flere ganger de siste årene: Det årlige sparebeløpet er økt fra 20.000 til 25.000, og det samlede sparebeløpet ble også økt, først fra 150.000 til 200.000, og deretter til 300.000.

BSU gjør det enklere for unge å kjøpe egen bolig, noe som også er bakgrunnen for at ordningen har vært og er så viktig for NBBL. Dette er også bakgrunnen for NBBLs ønske om at BSU må styrkes ytterligere, samtidig som det kan vurderes om den kan forbeholdes kun førstegangskjøpere. Det er tross alt litt motsetningsfullt at en ordning som skal hjelpe ungdom inn i boligmarkedet også gjelder etter at første bolig er kjøpt.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe: Fraværet av BSU-omtale i den nye regjeringsplattformen betyr samtidig at sannsynlig reduseres for at ordningen vil bli fjernet. Dette har nemlig flere av ungdomspartiene gått inn for, blant annet det nyslåtte regjeringspartiet Venstres egen ungdomsorganisasjon.

Vanskeligere å få lån?

I den nye regjeringsplattformen varsles det forsterket innsatsen mot opptak av forbrukslån.

Det er selvsagt bra – isolert sett. Men faktum er nå engang at en del unge har brukt forbrukslån til å skaffe seg nødvendig egenkapital til boliglån. Hva om den nye regjeringen når dette nå skal bli vanskeligere isteden hadde løsnet litt på rammene for startlånordningen? Enn så lenge er det dessverre ingenting i den nye regjeringens plattformdokument som tyder på dét vil skje.

Ingenting om 10 TWh

Den nye regjeringsplattformen avklarer heller ikke hvordan målsetningen om å spare inn 10 TWh i eksisterende bygg innen 2030 skal nås. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 var Venstre sammen med hele den øvrige opposisjonen krystallklare på at de ikke mente H/Frp-regjeringen har funnet oppskriften på denne utfordringen.

Nettopp denne uenigheten vil for øvrig bli diskutert når blant andre Lars Haltbrekken (SV) og Stefan Heggelund fra regjeringspartiet Høyre skal diskutere 10 TWh-utfordringen på NBBLs frokostmøte 25. januar.

Uklart om studentboliger

Venstre har sammen med alle de øvrige opposisjonspartiene også ønsket betydelig flere studentboliger. Selv om den nye plattformen lover flere studentboliger, varsles imidlertid ingen økning.

Derimot skal det nok settes i gang en forsøksordning med kombinerte omsorgs- og studentboliger. Den skal det bli spennende å følge med på. Hvem vet; kanskje vi som følge av eldrebølgen her står ovenfor en ny ordning som virkelig svarer på fremtidens behov?

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s