Trenger mer startlån

Av Thor Eek

Det er svært positivt at landets kommuner nå benytter både bostøtte, startlån og kommunale leie-til-eiemodeller til å skaffe egen eid bolig til de som trenger det mest, slik Høyres stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth påpeker i et innlegg i Dagsavisen 18. januar. Vi trenger at ulike ordninger brukes sammen med hverandre for å hjelpe flest mulig inn i boligmarkedet.

Men dette betyr langt fra at alt er såre vel på boligmarkedet. Særlig unge sliter med å få kjøpt seg egen bolig. Innstrammingen av startlånordningen i 2013 og 2014 innebar at ungdom ikke lenger er i målgruppen for startlån. Det har hatt konsekvenser: Mens det i 2012 ble gitt startlån til kjøp av nesten 12.000 boliger, var tallet redusert til under 7.000 i 2016.

Fra NBBLs side mener vi derfor at ordningen med startlån igjen bør utvides til også å omfatte unge som ikke har særlig egenkapital, men som likevel har betjeningsevne. Kravet om 15 prosent egenkapital gjør at det i dag er mange ungdom som ikke får lån, og derfor henvises til leiemarkedet.

Boligbyggelagenes viktigste jobb har i trekvart århundre vært å hjelpe folk med å skaffe seg en egen bolig.

Dette gjør vi fortsatt, noe som illustreres også ved at leie-til-eie-modeller i dag slett ikke kun gjennomføres i kommunal regi: Boligbyggelagene OBOS, TOBB og BATE har alle sine egne modeller for leie-til-eie. Formålet er å hjelpe spesielt unge boligkjøpere med å kjøpe egen bolig, ved først å leie den for en periode. På et møte før jul med nylig avgåtte boligminister Sanner fikk vi klare signaler om at dette var noe han ser positivt på. Dette håper vi også vår nye boligminister Mæland og stortingsrepresentant Lønseth er enige i. Vi håper også regjeringen vil bruke Husbankens virkemidler mer aktivt for å stimulere fram flere leie-til-eie prosjekter.

Dette innlegget sto på trykk i Dagsavisen 24.01.18.

Thor Eek er administrerende direktør i NBBL. Han har tidligere ledet NBBLs advokatkontor og er ekspert på det meste innenfor bolig og boligsamvirket. Følg han på twitter @ThorEek.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: