Regjeringen vil trappe opp kampen mot boligspekulasjon og hyblifisering

Av Henning Lauridsen

I forrige regjeringsperiode vedtok Stortinget at regjeringen skulle legge frem et helhetlig lovforslag med sikte på å få bukt med problemene hyblifisering fører til. Det ble bedt om vurdering av reguleringer i eierseksjonsloven og plan- og bygningsloven. I tillegg ble regjeringen bedt om å legge frem et forslag til regler for korttidsutleie. Samtidig ble det gjort endringer i skattesystemet som gjør at finansielle investeringer i bolig i større grad likestilles med andre finansielle investeringer.

Ordinære boligkjøpere utkonkurreres

Det er bred politisk oppslutning rundt den norske eiermodellen, der det legges til rette for at flest mulig skal få mulighet til å eie sin egen bolig. En forutsetning for å nå dette målet er at det ikke må være for gunstig å kjøpe boliger som investeringsobjekter.
Hvis boliginvesteringer blir mer lønnsomme enn andre finansielle investeringer, vil mye kapital sendes inn i boligmarkedet. Resultatet blir en høy boligprisvekst som ekskluderer en del av befolkningen og dermed motvirke eiermodellen.

Investorene vil i mange tilfeller utkonkurrere de ordinære boligkjøperne fordi de er villige til å betale mer for boligene.

Deles en stor leilighet opp i ti hybler som leies ut for 6000 kr per stykk i måneden, kan den årlige bruttoinntekten ved utleie bli opptil 720.000. Selv om man trekker fra finanskostnader, 10% tomgangsleie og månedlige felleskostnader, vil avkastningen bli så god at man kan gi mer for boligen enn de aller fleste ordinære boligkjøpere har mulighet til. Tilsvarende kan være tilfelle dersom bolig leies ut på hotell-lignende vilkår gjennom Airbnb, Hotels.com eller andre formidlingsplattformer.

Bidra med kunnskap

Den blågrønne regjeringen sier også noe om dette. På side 57 i regjeringserklæringen av 14. januar 2018 heter det: «Regjeringen vil forsterke arbeidet mot boligspekulasjon og hyblifisering.» Det blir spennende å høre på hvilke måter vår nye kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland velger å trappe opp innsatsen.

NBBL har alltid arbeidet for en boligpolitikk som tilrettelegger for at flest mulig skal kunne eie sin egen bolig. Vi er rede til å bidra med vår kunnskap om hvordan dette kan gjøres på best mulig vis, og har fremmet en rekke konkrete forslag til hvordan man kan løse utfordringer knyttet til boligspekulasjon, hyblifisering og korttidsutleie i stort omfang.

Henning Lauridsen er avdelingsdirektør og advokat i NBBL. Følg han på twitter @hlaurid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: