Et mektigere Storting?

Av Stian Oen

Da Stortinget tidligere denne uka diskuterte den nye regjeringsplattformen, påførte opposisjonen regjeringen en rekke nederlag. Et av dem kom i eldreboligpolitikken, der Ap, KrF, SV og Rødt dannet flertall for følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringen legge fram en sak om hvordan nye finansieringsformer for boliger til eldre kan bidra til å redusere behovet for sykehjemsplasser og andre former for heldøgns omsorg.»

Vedtaket kan leses som et direkte tilsvar til punktet i regjeringsplattformen om at regjeringen vil «Gi tilskudd til netto tilvekst av plasser i sykehjem og omsorgsboliger». Regjeringserklæringen slår riktignok også fast at det skal legges til rette for at flere eldre skal kunne bo hjemme, så i hvor stor grad regjeringen og stortingsflertallet her egentlig er på kollisjonskurs er det nok ulike meninger om.

Det som imidlertid også er klart, er at det samme stortingsflertallet – etter initiativ fra Senterpartiet – vil gå inn for følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at investeringstilskuddet til sykehjem og heldøgns omsorgsboliger likebehandler nybygg og oppgradering og modernisering av eksisterende bygningsmasse.»

Forslaget er viktig, fordi regjeringens linje til nå har vært å kun gi tilskudd til «netto tilvekst» av heldøgnsplasser. Når stortingsflertallet gjør sitt vedtak i denne saken endres dermed politikken, slik at investeringstilskuddet vil gjelde både rehabilitering og nybygg av plasser.

Ny situasjon – nye flertall?

Dermed er det helt klart at vi har fått en annen situasjon på Stortinget enn vi hadde forrige periode: Mens samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene har sikret flertall for det meste av regjeringens politikk de siste fire årene, ser det ut til at denne perioden i langt større grad vil preges av at regjeringen må søke flertall fra sak til sak. Dette skjer ikke minst fordi KrF nå like gjerne samarbeider til venstre som til høyre. Vi vil dermed etter alt å dømme få se et mektigere Storting denne perioden enn vi har hatt de siste fire årene.

Denne nye situasjonen vil også kunne få konsekvenser for boligpolitikken. Det gjenstår selvsagt å se, men det er på det rene at de rødgrønne partiene har en helt annen tilnærming enn regjeringen til viktige boligpolitiske spørsmål som Husbankens låneramme, startlån, studentboliger og energisparing i bolig. I tillegg vet vi at både Ap og SV ønsker en styrking av heistilskuddet, som er en viktig sak for NBBL. Skulle KrF se viktigheten av å samarbeide med resten av opposisjonen i noen av disse sakene, er det plutselig flertall for en rekke helt andre løsninger i boligpolitikken enn den nye regjeringsplattformen legger opp til.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: