Regjeringen må ikke glemme boligens betydning for eldre

Av Bente Johansen

Vi har fått den første eldreministeren og en regjeringsplattform med eldrepolitikk. Regjeringen kommer også med en eldresatsing til våren, kalt «Leve hele livet».

Dette burde gi grunnlag for en god eldresatsing – men noe viktig er glemt. «Leve hele livet» har ingenting om bolig. Skal tiltakene for hjemmeboende eldre være av noe verdi, må de bo i en trygg og god bolig. Dette perspektivet må derfor inn i «Leve hele livet», og helst som en egen eldreboligsatsing.

Trenger bedre tilpasning

Eldre bør bo trygt og godt i egen bolig lengst mulig. Dette samsvarer også med regjeringens mål om å «legge til rette for at flere kan bo hjemme». Det er viktig fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, men også for de eldre selv.

De fleste eldreboliger er allerede bygd. Mange er imidlertid dårlig tilpasset beboere med funksjonsnedsettelser. Bare 10 prosent av boligmassen er rullestoltilpasset, og det er fremdeles 350 000 boliger beliggende i andre etasje eller over som mangler heis (Kilde: SSB).

Bevilgningen til etterinstallering av heis må styrkes.

Det er behov for flere økonomiske tiltak slik at gamle boliger oppgraderes til framtidens boliger for eldre. Husbankens ordninger er begrenset til egen bolig, mens man i blokkbebyggelse ikke kan ta eget ansvar for det som ligger utenfor leiligheten.

Kommunale tiltak

Boliger for eldre må inkluderes i boligdelen av kommuneplanene. Kommunene må ha et godt tilbud av tilgjengelige og sentrumsnære boliger. I noen kommuner er det en utfordring at markedet ikke tilbyr dette. Derfor bør kommunene legge til rette for private aktører. Kommunene bør også tilby rådgiving om hvordan eldre kan tilpasse boligen selv.

Det bør etableres trygghetsboliger som ikke er tilrettelagt for heldøgns pleie, men med fellesarealer og servicefunksjoner. Trygghetsboliger er omtalt både i den nye regjeringsplattformen og i Omsorgsmeldingen fra 2013.

Uansett hvilke tiltak som velges er noe av det viktigste at eldre- og omsorgspolitikk sees i sammenheng med boligpolitikk, både på kommunalt og statlig nivå. Bare slik kan vi planlegge for at egne hjem blir en god ramme for alderdommen.

Bente Johansen jobber med bolig- og interessepolitikk i NBBL. Hennes fagekspertise er boligmarkedet, universell utforming, boligetablering og eldreboliger. Følg henne på twitter @BenteJohans1.

Dette innlegget sto på trykk i Dagbladet 02.02.18.

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: