Skråblikk: Noen bor i by

Av Stian Oen

Like sikkert som svenske dopingdokumentarer før store skimesterskap, er det at bygging av høye boligblokker vekker følelser. At høye hus kaster skygge, og at det av og til må fjernes en gressflekk for å få bygget nye blokker, ser ut til å være de viktigste innvendingene.

At folk som selv bor i blokk i by ikke liker at det bygges nye høyblokker er jo litt paradoksalt.

Spesielt i et land som Norge, der mulighetene i høyeste grad er til stede, til både å bo utenfor bykjernen og i beint fram rurale strøk. Likevel er det gjerne de som alt bor i forholdsvis høye boligblokker i umiddelbar nærhet av nyboligprosjekter som ofte protesterer aller mest iherdig.

Engasjementet for grøntarealer i byene er likevel enkelt å forstå. For mye betong er ikke av det gode, og folk flest trives i det grønne. Det blir likevel å dra det langt når bortfall av en smule grøntareal er blitt brukt som argument mot planene OBOS har om høyblokk på Majorstua.

Med Frognerparken som nærmeste nabo, byens største park med 467 deilige dekar å boltre seg i for liten og stor, skulle en tro behovet for grøntareal var innfridd.

Riktignok er noen av Vigelands statuer av granittstein, men så stor del av parken legger de jo tross alt ikke beslag på.

Jeg elsker selv følelsen av gress under føttene, og kunne aldri tenke meg å bo i en storby uten rikelig tilgang på grøntarealer. Men likevel synes jeg folk som bor i by kan bli litt flinkere til å ta nettopp dét innover seg: Det er byer vi bor i. Da må vi tåle at det bygges i høyden, også i vår egen del av byen. Og vi må tåle at noen av oss har park istedenfor plen.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: