Er økt boligbygging et spørsmål om holdninger?

Av Ketil Krogstad

Blir det raskere, enklere og billigere å bygge boliger her i landet den dagen vi slutter å gjøre boligbygging til et problem?

Alle trenger et sted å bo, og de aller fleste av oss er glade i boligen vår. Men når vi først har etablert oss med egen bolig har vi en tendens til å stenge døra for andre. I plan- og byggesaksprosessene bruker vi våre demokratiske rettigheter til å protestere og si nei. Og lokalpolitikere lytter til oss. Vi er jo deres velgere. De tusen «tause stemmer» av boligsøkende høres ikke.

Jeg har ennå ikke sett en positiv nabomerknad til en ny boligplan.

Kanskje blir det raskere, enklere og billigere å bygge boliger her i landet den dagen vi slutter å gjøre boligbygging til et problem, og isteden begynner å se på den som noe positivt og bra. Mange av oss er heldige som bor i områder med gode kvaliteter. Når tenkte en boligeier sist på at disse kvalitetene burde kunne deles på flere?

Vanskeligere, dyrere og mer tidkrevende

Regjeringens mål for boligbyggingen i samfunnet vårt er nettopp at den skal bli raskere, enklere og billigere – målsetninger det er enkelt å slutte seg til. Likevel vil mange mene at utviklingen vi har sett de siste tiårene tvert imot har gjort boligbyggingen vanskeligere, dyrere, og mer tidkrevende. Virkeligheten er på mange måter et vrengebilde av regjeringens målsetting.

Regjeringens målsettinger gir likevel grunnlag for håp. De ser tydeligvis problemet. Og god problemforståelse er ofte første skritt på veien mot løsninger.

De lærde strides om løsningen. Kanskje finnes det ingen løsning som gir svar på alt. Er dagens planregler greie, men praktiseringen feil? Må noe justeres? Eller må vi ha et helt nytt plansystem, som erstatter dagens? Fra regjeringens side er det de siste årene først og fremst gjennomført tiltak på regelsiden som forenkler og effektiviserer planprosessene.

Endringene trekker boligbyggingen i riktig retning, men det er ikke nok. Er det, når alt kommer til alt, våre holdninger til boligbygging det er noe grunnleggende galt med?

Ketil Krogstad jobber med interessepolitikk innenfor bolig og bygg i NBBL. Hans spesialområder er plan- og byggesak. Følg Ketil på LinkedIn

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: