Boligbyggingen vil falle mer

Av Christian Frengstad Bjerknes

Igangsettingen faller fordi boligbyggerne tilpasser seg lavere nyboligsalg og utsetter enkelte prosjekter. Nyboligsalget vil imidlertid bedres hvis boligprisene tar seg opp i løpet av 2018. Jeg tror dermed at boligbyggingen etter hvert stabiliseres, dog på et lavere nivå enn i dag.

Tall fra SSB i dag viser at tolvmånedersveksten i antall igangsettingstillatelser faller for sjette måned på rad. Det bygges imidlertid fortsatt mange boliger. Det siste året har det blitt gitt 34.880 igangsettingstillatelser, mot et historisk gjennomsnitt på om lag 25.000 siden tidlig på 80-tallet.

1

Også sammenlignet med befolkningsveksten er boligbyggingen meget høy i dag. Etter en periode med lav boligbygging og høy arbeidsinnvandring i etterkant av EØS-utvidelsen i 2004 og finanskrisen i 2008, er bildet nå nemlig motsatt. Antall igangsettingstillatelser er om lag 1:1 med befolkningsveksten, mens det i gjennomsnitt bor 2,2 personer per husholdning.

2

Boligbyggerne er allerede i ferd med å tilpasse seg de nye realitetene. Boligprisnedgangen i 2017 førte til at nyboligsalget har falt 12 måneder på rad. Som vanlig kommer dermed antall igangsettingstillatelser etter.

3

Det tar tid både å planlegge og gjennomføre boligbygging. Den høye igangsettingstakten de siste årene fører derfor til at det vil fullføres mange boligprosjekter det nærmeste året. Grafen under viser at det særlig i Oslo er rekordmange boliger som enten har igangsettingstillatelse eller allerede er under bygging. Inntil nyboligsalget tar seg opp igjen, er det dermed sannsynlig at boligbyggerne skyver på enkelte prosjekter.

4

Oppsummering; boligbyggingen vil med all sannsynlighet dempes ytterligere. Hvor mye avhenger i stor grad av nyboligsalget og boligprisutviklingen. Mange boligbyggere krever om lag 50 prosent forhåndssalg før de setter spaden i jorda. Forblir prisutviklingen negativ og nyboligsalget lavt, så vil boligbyggerne utsette/skrinlegge flere prosjekter.

Det er vanskelig å spå, især om fremtiden. Boligpriser er intet unntak. Men god utvikling i norsk økonomi og historisk lav (dog stigende) rente gjør at NBBL forventer 3 prosent boligprisvekst i 2018.

I så fall vil nyboligsalget snart bedres. Boligbyggingen vil likevel dempes ytterligere, men etterhvert stabiliseres på et noe lavere nivå enn i dag.

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs økonomi-, finans- og boliganalytiker. Følg han på twitter @cfbjerknes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: