Krevende å oppgradere når man eier bolig i felleskap i blokker og rekkehus

Av Bente Johansen

Store drømmer på lille Lynghaug er en film om større oppgradering i et eldre borettslag i Bergen.

Det er mange fordeler ved å bo i borettslag og sameier, og vi ser at dette er boform mange ønsker. De siste 10 årene er 60 prosent av nye boliger blokker og rekkehus, mens 30 prosent er ene- og tomannsboliger. Av eksisterende boliger er 60 prosent ene- og tomannsboliger, mens 35 prosent er blokker og rekkehus der beboerne eier bygget i felleskap.

Film om oppgraderingsprosessen

Vi skal likevel ikke stikke inn under en stol at det kan være utfordrende å eie i fellesskap – spesielt når byggene blir eldre og det er behov for store oppgraderinger.

Høyskolen i Bergen har i samarbeid med Husbanken, boligbyggelaget Vestbo og Lynghaug borettslag laget en film om hvordan prosessen med rehabilitering har pågått i borettslaget.

Vi møter representanter for beboere, styret, rådgivere, arkitekter og Husbanken som gir et godt bilde av deler av prosessen med å enes om hva som skulle gjøres, foregikk i dette borettslaget.

Eget ståsted påvirker beslutninger

I borettslag og sameier er det generalforsamlingen eller årsmøtet som beslutter om større rehabiliteringsprosjekter skal gjennomføres, med minst 2/3 flertall. Det er en fordel at de aller fleste går inn for beslutningen, for da blir den mye enklere å gjennomføre. Det blir tatt hensyn til beboerne når forslag utarbeides, noe filmen også viser. Det kan være tilfelle at f.eks. nyinnflyttede som har betalt dyrt for sin bolig og lavinntektsfamilier ikke vil klare en betydelig økning i fellesutgiftene.

Det kan ofte være helt forskjellige oppfatning om hva som er viktig når bygg eid i fellesskap skal oppgraderes.

Vedlikehold er det styrets ansvar at blir gjennomført, men tiltak som nye balkonger, heis, oppgradering av bad osv. må behandles av generalforsamlingen. Folk vurderer ulike saker forskjellig, ut fra egen situasjon. For eksempel om noen snart skal flytte, så ønsker de kanskje ikke en betydelig økning i fellesgjeld og -utgifter. Heis ønskes kanskje sterkest av de eldre og de som bor i de øverste etasjene.

God kommunikasjon er viktig

Filmen tar også opp hvor viktig det er med god kontakt mellom beboere og styret. Det er også viktig at det blir gjort et godt utredningsarbeid om alternative løsninger slik at et godt og gjennomarbeidet forslag kan legges fram – gjerne med alternative forslag.

Prosessene tar tid å gjennomføre, og det må det tas hensyn til når styret setter i gang.

All relevant informasjon må komme fram, alle må få mulighet til å komme med spørsmål – og få gode svar.

Økonomi er viktig for de fleste, og de nye tiltakene må legges fram sammen med hva beboerne kan forvente seg både av økte kostnader og fordelene som lavere oppvarmingsutgifter, forventet høyere verdi på boligene i tillegg til selvsagt den bedrede bokvaliteten alle får. Ikke minst må styret synliggjøre hva som vil skje om man ikke gjør noe – som for eksempel markedsverdien på boliger, plikt til å ha en godt vedlikeholdte boliger og mulighet for alle til å kunne bli boende i sin bolig.

Filmen til boligbyggelaget Vestbo gir oss et godt bilde av en oppgraderingsprosess. Den finner du på YouTube.

Bente Johansen jobber med bolig- og interessepolitikk i NBBL. Hennes fagekspertise er boligmarkedet, universell utforming, boligetablering og eldreboliger. Følg henne på twitter @BenteJohans1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: