Reguleringsplan: Alle kan ikke få!

Av Ketil Krogstad

God boligplanlegging handler om å ta et valg og stå for det. I Norge prøver vi å gjøre alle til lags, noe som ofte fører til krevende prosesser, vanskelige valg og til sist – skuffelse.

Få saker skaper så stort engasjement som fortetting i småhus og villaområder. I Oslo åpnet kommuneplan for omfattende blokkbebyggelse på Nedre Grefsen og Smestad, men nå har flere av partiene ombestemt seg etter sterkt press fra beboerne i området.

Gode planer skapes ikke ved å rygge når motstanden blir for stor. For realiteten er jo at sterke interessemotsetninger ikke løses ved konsensus.

Motsetninger kan være uforenlige. Utbygging, eller ingen utbygging. Bevaring eller riving. Slike motsetninger løses ved å ta en beslutning, og stå for den.

Selvsagt skal vi ha medvirkning. Alle skal ha mulighet til å si sitt. Fortetting med kvalitet må skje i dialog med innbyggerne og berørte. Men alle kan ikke bli hørt og alle kan ikke få. De som står steilt på «ingen utbygging» må kunne overkjøres.

Politiske beslutninger skaper vinnere og tapere, fordi politikk i sin natur dreier seg om fordeling av goder og byrder. Reguleringsplan er fulle av politikk, på samfunnsnivå og individnivå. De som får de største byrdene vil aldri føle seg «hørt».

Slik er det.

Og det må kommuniseres tydeligere. Lovverk og veiledning til arealplanlegging er imidlertid gjennomsyret av et språk som gir forventninger om at alle skal høres og alle skal få.

Utbyggingspolitikk og planlegging bør dreie seg om å sette mål for utvikling av samfunnet. Det å møte samfunnsutfordringer som flyttemønster, aldrende befolkning, unges boligbehov, transport og miljø. Også må det prioriteres og skjæres igjennom.

Det må velges side, mellom storsamfunnets behov og konsekvenser for naboskap, mellom flere nye boliger og bevaring av villaer og eplehager.

Denne virkeligheten må komme tydeligere fram i beskrivelse og ambisjoner for planlegging og planprosessene.

Vi må slutte å snakke om arealplanlegging som prosesser og verktøy som skal fange opp alle gode intensjoner, og møte alle ønsker og behov.

Planlegging skal brukes for å nå samfunnets mål. For storbyenes del innebærer det nå å møte befolkningsvekst ved å bygge flere boliger nær bysentra og kollektivknutepunkt.

Ketil Krogstad jobber med interessepolitikk innenfor bolig og bygg i NBBL. Hans spesialområder er plan- og byggesak. Følg Ketil på LinkedIn

2 kommentarer om “Reguleringsplan: Alle kan ikke få!

Legg til din

 1. Arealplanlegging krever selvsagt gode prosesser for innbyggerne, det er ikke fritt leide for den nye symbiosen mellom utbyggere og miljøaktivister. At det hevdes noe annet fra NBBL er urovekkende. Det er ansvarsfraskrivelse for protestene mot brutale inngrep i folks hjem, folk som våkner til en tegning der etablerte bomiljøer er skravert vekk med et Trump dekret. Folks hjem er uvesentlig.
  Å rasere hundrevis av trehus med grønne flekker og epletrær, fordi det er politisk korrekt dette tiåret, er dramatisk. Og ikke minst er det overraskende at det foretas verdivalg for folket med en retorikk på linje med østblokkstatene også i dette intervjuet.
  Trehusbebyggelsen i Skandinavia er unik og bør vurderes for Unescos verdensarvliste før det er for sent.
  Det er ingen menneskerett å bo der andre alt bor, eller å få bygge høyblokker der man kan bygge tett og lavt.
  Miljømessig vil det ta årevis før fotavtrykket av rivingen oppveies av kollektivsatsing og blokker i betong. Og da er ikke konsekvensene av denne brutale håndteringen av innbyggerne tatt med i regnestykket.
  Man kan ikke bygge seg ut av den angivelige køen av folk som vil til Oslo, like lite som man kan bygge seg ut av trafikk køen.
  Er det bolignød som i etterkrigstiden? Fremskrivning av folketallet er revidert, vi har rekordlavt antall fødsler per par. Innvandringen er lav.
  Hva med å se på uutnyttede eiendommer, delingsboliger og nye småhusløsninger som verktøy for fortetting.
  Ikke så profitable løsninger for utbyggere, men riktigere grep for samfunnet.
  Riving av trehusbebyggelsen er på feil side av historien i en tid med store paradigmeskifter. Det til tross for alle gode intensjoner, enten det er fra NBBL eller BaneNor.

  Liker

  1. Takk for engasjert motinnlegg. Gøy med respons.

   Vi skal ha medvirkning, gode prosesser og fortetting med kvalitet. Og beslutningene skal tas av de lokalt folkevalgte. Der tror jeg vi er enige.
   Men vi er nok mer uenige når det gjelder hvilke interesser som bør vektlegges.

   Boligbyggelagenes oppgave er å skaffe gode boliger for sine drøyt 1 million medlemmer. Det må ikke være tvil om at jeg representerer disse. Mitt poeng har vært å få fram at folkets vilje ikke bare dreier seg om å lytte til eiendomsbesittere som berøres, men like mye om hva som er ønsket samfunnsutvikling og byutvikling i et langsiktig perspektiv. Det å skaffe boliger for nye boligsøkende er en del av dette. Fremtidige beboerne som skal flytte inn har ingen stemme i prosessene. Noen må ta ordet for disse. Det er også slik at høringer i reguleringssaker får frem de kritiske røster. De som støtter forslaget er alltid tause. Derfor blir det feil å gjøre politiske avveininger alene ut fra styrken av motstand.

   Ellers tar jeg sterk avstand fra dine konspiratoriske antydninger om fritt leide for symbiosen mellom utbyggere og miljøaktivister.

   Når det gjelder karakteristikken østblokk-retorikk: jeg kan berolige deg med at jeg er ihuga demokrat.

   Mvh. Ketil Krogstad

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: