Oppgradering er byfornyelse

Av Tore Johannesen

Større moderniseringsutfordringer i områder med konsentrert boligbebyggelse havner raskt i skjæringspunktet mot byfornyelse. Det er mange gode grunner til å få i stand dette, men ikke uten offentlig deltakelse.

Fra bolig- til byfornyelse

Mangel på effektive virkemidler utgjør kjernen i «fornyelsesutfordringen».

Omfattende opprusting og modernisering av boliger og boområder er det ikke rimelig å forvente at borettslag og sameier får til på egen hånd. Dyptgripende modernisering av eldre blokk-områder må inngå i kommunalt initierte område- og fornyelsesprosesser. Dette står i liten grad på kartet til dagens kommunepolitikere, som heller ikke ville greid å ta fatt på en slik oppgave uten statlige økonomiske virkemidler å spille på.

Beboereie og demokratiske beslutninger

I Norge er boligblokker og rekkehus i all hovedsak eid av beboerne selv – gjennom borettslag og sameier. Denne «konsentrerte boligmassen» er gjennomgående godt vedlikeholdt. Mulighetene for å få gjennomført mer omfattende fornyelses- og oppgraderingsprosjekter er derimot langt mer utfordrende. Å få minst 2 av 3 beboere/eiere til å gå inn for kostbare og kompliserte investeringer i f.eks. heiser og nye energiløsninger, er krevende. Hvis vi også tenker i retning påbygg, tilbygg og nybygg, representerer felleseiemodeller, og tilhørende demokratiske beslutningsprosesser, åpenbare utfordringer. De representerer på mange måter konservative barrierer for effektive investeringsbeslutninger. Og det er kanskje nettopp slik det bør være?

Til nærmest evig tid?

På samme tid er det sannsynligvis sånn at våre beboereide boligblokker kommer til å stå der de står i hundrevis av år. Det er svært vanskelig å se for seg at det blir særlig mange eksempler på at et stort flertall av beboerne går inn for å rive blokka for å bygge opp noe nytt.

Det er langt mer sannsynlig at beboerne møysommelig sørger for at nødvendig vedlikehold blir gjort over tid. I denne sammenheng er det viktig å også huske på at styremedlemmene i et borettslag normalt er å betrakte som amatører når det kommer til eiendomsutvikling.

Forventninger om fornyelse

Men ropet om «fornyelse» av våre boliger og boområder vil ganske så sikkert dukke opp med jevne mellomrom, og fra ulikt hold. Leder av Abelia, Håkon Haugli – som også har en fortid som boligpolitisk talsperson for AP på Stortinget – skrev i en artikkel på bygg.no at «rehabilitering av eksisterende bygg er kan være nøkkelen til smarte byer». Han så der for seg både omfattende energieffektivisering, ny teknologi og mer arealeffektive måter å leve på.

Blokkområder som ble bygd rett etter krigen har ved flere anledninger blitt trukket fram som fornyelseskandidater. Oslo bystyre etterlyste for noen år siden en «plan for rehabilitering, miljøvennlig utvikling og mulig fortetting av Oslos drabantbyer». En plan ble lagd – som pekte på mange spennende muligheter – men planen avsluttes med at: «Det mangler tilsynelatende virkemidler og samarbeidsformer for å stimulere dette potensialet».

Så der står saken – ganske i ro, mens det helt sikkert i årene framover vil dukke opp mange velbegrunnede rop om at nå må det pinadø fornyes litt ordentlig!

Tore Johannesen er avdelingsdirektør for interessepolitikk og kommunikasjon i NBBL.

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: