Kategorier
Boligmarkedet Boligpolitikk Stian Oen Ungdom

Mer startlån eller mykere forskrift?

Mange er opptatt av unges situasjon på boligmarkedet i forbindelse med debatten om boliglånsforskriftens videre eksistens. Venstres Abid Raja mener forskriften må la førstegangskjøpere og unge nyte godt av bankenes såkalte slingringsmonn på ti prosent.

Av Stian Oen

Mange er opptatt av unges situasjon på boligmarkedet i forbindelse med debatten om boliglånsforskriftens videre eksistens. Venstres Abid Raja mener forskriften må la førstegangskjøpere og unge nyte godt av bankenes såkalte slingringsmonn på ti prosent (åtte prosent i Oslo).

Et lignende forslag har Norsk Eiendomsmeglerforbund gått inn for. OBOS har på sin side gått inn for å fjerne regelen om at det ikke er lov å ta opp lån på mer enn fem ganger egen inntekt, fordi de mener dette rammer unge med tilstrekkelig betjeningsevne.

Stor støtte til startlån

Parallelt med diskusjonen om boliglånsforskriften behandler Stortinget et forslag fra SV, om at ungdom må få tilgang til å ta opp startlån fra kommunen, slik det var frem til 2013/14. Dette forslaget fikk støtte fra både NBBL og en rekke andre organisasjoner da det ble avholdt stortingshøring om saken tidligere i år.

Det sterke engasjementet for ungen situasjon på boligmarkedet er gledelig, men også helt nødvendig.

Vi kan ikke se hverandre i øynene og snakke om «eierlinja», samtidig som så mange unge i dag får nei til å ta opp boliglån.

Hva hjelper unge på boligmarkedet mest?

Men hva vil hjelpe mest? Nå er det jo ingenting som hindrer politikerne både å myke opp boliglånsforskriften og samtidig gjeninnføre ungdoms mulighet til å ta opp startlån. Men om vi måtte velge?

Det som er sikkert er at en utvidelse med startlån vil gi flere unge boliglån.

En oppmyking av boliglånsforskriften kommer ikke med en tilsvarende garanti, men gir bankene større frihet til å gjøre egne vurderinger av unge lånesøkere. I praksis vil nok en slik oppmyking av boliglånsforskriften i mange situasjoner likevel gjøre at flere unge enn i dag vil få boliglån. Men hvor mange flere er et åpent spørsmål, og vil nok også kunne variere noe over tid.

Må jeg velge holder jeg derfor en knapp på å utvide ordningen med startlån. Da kan vi være sikre på at flere unge får boliglån. I tillegg gir vi kommunene et kraftfullt verktøy til å håndtere ungdoms boligutfordringer ut fra lokale forhold.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Temaet blir også diskutert i NBBLs podcast Boligpodden

Boligpodden er tilgjengelig på en rekke plattformer:

Klikk her for å komme direkte til Boligpodden på SoundCloud (nettleser)
Klikk her for å komme direkte til Boligpodden på iTunes/Apple Podcasts

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s