Økt rente. Kinaputt eller atombombe for boligprisene?

Av Christian Frengstad Bjerknes

Mange frykter nå høyere boliglånsrente. Men hvor hardt rammer det din lommebok?

Norges Bank har stadig minnet om at renten skal «normaliseres», men når det har gått syv år siden forrige renteøkning dras tankene lett mot Æsops fabel om gutten som ropte ulv. Men denne gangen er det sannsynligvis alvor.

Renteøkning etter sommerferien

Norges Bank planlegger å øke renta fra 0,50 til 0,75 prosent allerede etter sommerferien. Og det er vanskelig å se hva som skal endre disse planene. Fram mot utgangen av 2021 forventer de at styringsrenten har steget til 2,25 prosent, altså en økning på 1,75 prosentpoeng.

Så hva betyr økt rente for deg?

Helt forenklet så kan du si at når renta stiger med 1 prosentpoeng, så blir det en månedlig merkostnad på 833 kroner for hver million du skylder. Men det er imidlertid ikke fullt så enkelt.

For det første så har de aller fleste annuitetslån. Når renten stiger skyver et annuitetslån automatisk avdragsbelastningen senere ut i lånets løpetid. Ergo, faller avdragene (spareraten) og dine månedlige terminbeløp økes ikke tilsvarende den økte rentekostnaden.

I tabellen under ser du den månedlig effekten av en renteøkning på 1 prosentpoeng, gitt 25 års annuitetslån.

månedligeffekt_renteøkning_1prosent

For det andre så får vi et rentefradrag på 23 prosent. Det vil si at for hver krone du betaler i rente, så får du tilbake 23 øre på skatten. Økt rente betyr dermed mer penger igjen på skatten.

Da vi tar hensyn til økt rentefradrag, så betyr det at dine månedlige utgifter (terminbeløpet) kun øker med 311 kroner per million du har i boliglån. Men husk at du samtidig reduserer egen sparing (altså avdragene) med 330 kroner i måneden.

Kinaputt eller atombombe?

Så hva blir effekten på boligprisene? Det er ingen tvil om at den høye gjelden i norske husholdninger fører til ekstra usikkerhet rundt den ventede renteoppgangen. Slik det ser ut nå vil imidlertid renteoppgangen bli nokså moderat og langtrukken. Og i en «lavrenteverden» med høy gjeldsgrad – ofte referert til som secular stagnation – er det ikke utenkelig at utfordringen først og fremst ligger på avdragene, ikke rentene.

Det kan bety at den største risikoen for boligprisene ikke er renta, men arbeidsmarkedet. Jeg tror derfor at en moderat renteoppgang legger en demper på boligprisveksten, men alene er den antageligvis ingen atombombe for boligprisene.

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs økonomi-, finans- og boliganalytiker. Følg han på twitter @cfbjerknes.

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: