Utleiemaskiner og hyblifisering – er det lovlig?

Av Henning Lauridsen

I noen salgsannonser for boliger fremheves det at boligen er en utleiemaskin. I de fleste tilfeller er det leiligheter som er hyblifisert, dvs. at den er bygd om til mange små rom som leies ut enkeltvis. Det finnes flere eksempler på hyblifiserte leiligheter der stuer, soverom og andre fellesrom er oppdelt i 10 små rom slik at det ikke er igjen andre fellesrom enn et lite bad og kjøkken.

Utleiemaskiner kan i noen tilfeller være forbudt.

I tillegg har Stortinget har bedt regjeringen om å lage en lovbestemmelse som stopper uønsket hyblifisering. Og i regjeringsplatformen fremgår det i tillegg at regjeringen vil forsterke tiltakene mot boligspekulasjon og hyblifisering.

I et svar til Stortinget 3.4.2018 skriver kommunalminister Monica Mæland at man ser på bestemmelsene i plan- og bygningsloven og eierseksjonsloven og at forslag til endringer vil komme på høring i løpet av 2018.

Den 12.5.2018 la regjeringen frem forslag til endringer i eierseksjonsloven og borettslagsloven. Forslagene gikk blant annet ut på en ramme for Airbnb, hotelldrift og annen kortidsutleie i borettslag og sameier.

Noe forbud mot uønsket hyblifisering ble imidlertid ikke fremlagt. Årsaken er trolig det som fremgår av Mælands svar til Stortinget, nemlig at reglene vil inngå i en «pakke» med flere andre endringer i plan- og bygningsloven.

Det er viktig at det kommer en hjemmel i eierseksjonsloven som gir styrene en klar hjemmel til å sette ned foten for uønsket og skadelig hyblifisering.

Dersom det kun blir regulering i plan- og bygningsloven er man prisgitt kommunens evne og vilje til å gjøre noe med saken. I tillegg kan hyblifisering og utleiemaskiner gi sameiet problemer som ikke vedkommer kommunen. Eksempler på det siste er negativ påvirkning av bomiljøet, sprengt kapasitet på felles infrastruktur mv, kostnader det er vanskelig å få dekket inn og reduserte boligverdier for øvrige eiere.

For eiendomsmeglere som bidrar til salg utleiemaskiner er det selvsagt viktig å være klar over at de ikke nødvendigvis er lovlig opprettet og at det snart kan komme et forbud mot noen av maskinene. Dette er også viktig informasjon for potensielle kjøpere av utleiemaskinene.

Henning Lauridsen er avdelingsdirektør og advokat i NBBL. Følg han på twitter @hlaurid.

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: