Hva skaper god boligkvalitet?

Av Ketil Krogstad

Camilla Moneta fra Norske Arkitekters Landsforbund ønsker at stat og kommune skal bestemme hva som er en god bolig for deg med skremmebilder av trangboddhet og barn som må sove i kommodeskuffer. Det hun foreslår er å helle barnet ut med badevannet.

Norge har både en god boligmasse og en sunn befolkning. Vi skal fortsatt være gode, og utvikle virkemidler for det. Men strengere regulering av boligkvalitet, og minimumskrav til boligstørrelse, er ikke svaret. Tvert imot. Gode boliger skapes med et fleksibelt regelverk, som oppmuntrer til utvikling av nye løsninger og møter etterspørsel og behov.

Moneta trekker fram konkrete eksempler på små og dårlige boliger. Hva som er dårlig blir et spørsmål om hvem som vurderer og hvem som skal bo. Vi må ha et bredt utvalg boliger for ulike husholdninger og livsfaser. For noen kan 30 kvm være godt nok.

Moneta ønsker også at kommunene skal stille strenge tekniske krav der staten ikke vil, for folkehelsens skyld. I Norge er minimumskrav til bygg likt for hele landet. Kommunene har faktisk ikke lov til å stille strengere krav der det er nasjonale krav. Men det er lov å bygge med bedre kvalitet enn myndighetenes minimumskrav, hvilket flere markedsaktører gjør. Deriblant boligbyggelag, hvor formålet er å levere gode boliger til sine medlemmer, over en million i tallet.

Dette innlegget sto på trykk i Aftenposten 26.05.18 (Pluss-sak, krever login).

Ketil Krogstad jobber med interessepolitikk innenfor bolig og bygg i NBBL. Hans spesialområder er plan- og byggesak. Følg Ketil på LinkedIn.

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: