Lære av Zürich?

Av Stian Oen

Vi boliginteresserte har de siste ukene kunnet lese flere avisartikler om hvordan utfordringen med å få flere unge inn på boligmarkedet kan løses. Et oppslag i Klassekampen 29. mai forteller om byrådet i Oslos studietur for å se på boligsektoren i Zürich. I den sveitsiske storbyen tilbyr i dag ikke-kommersielle boligselskaper boliger til rimelige priser, bygd på tomter som er leaset av kommunen – også dette til en rimelig pris.

Brudd på eierlinja

Det er spennende å lære om boligsektoren i andre land. Det som likevel ofte forbigås i stillhet er de grunnleggende forskjellene mellom andre lands boligmarkeder og det norske.

I tilfellet Zürich er eksempelvis helt vesentlig kunnskap at hele 90 prosent av befolkningen leier bolig.

I Norge er det tvert om: Her eier nesten 80 prosent sin egen bolig. Skulle Oslo bestemme seg for å lære av Zürich i boligpolitikken, vil dette dermed kunne innebære betraktelig flere leietakere enn i dag. Noe det selvsagt mulig å være tilhenger av. Men det vil i så fall være et brudd med eierlinja, som alle partiene i Norge har vært sterke tilhengere av i hele etterkrigstiden.

Vi skal selvsagt ikke la måten boligsektoren vår er organisert på i dag komme i veien for å lære av andre. Faren er likevel at vi blir blinde for mulighetene til å løse utfordringene ved hjelp av virkemidler vi alt har. Ordninger som BSU, startlån, studentboliger og leie-til-eie kan alle brukes mer og bedre, noe som samlet vil kunne gjøre at flere unge får kjøpt egen bolig. Hvorfor ikke starte der, istedenfor å dra utenlands?

Dette innlegget sto på trykk i Klassekampen 18.06.2018.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: