Sosial boligbygging og ikke-kommersiell boligsektor?

Av Stian Oen

«Ikke-kommersiell boligsektor» og «sosial boligbygging» er forslag som stadig dukker opp i diskusjoner om hva som kan gjøres med utfordringene i boligmarkedet. Tanken er i korte trekk at det kan bygges boliger som er vesentlig billigere enn markedspris, forbeholdt personer som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet.

Relansering av gammel politikk

Hensikten er altså god, og temaet er i høyeste grad verdt å diskutere. Begrepene er riktignok langt fra nye: Særlig på 50- og 60-tallet hadde vi til dels omfattende sosial boligbygging her i landet, og mange fikk også kjøpt bolig utenom det ordinære boligmarkedet. Særlig med Willochs dereguleringsbølge på 80-tallet forsvant imidlertid det meste av disse ordningene.

Det er dermed en slags relansering av gammel politikk det tas til orde for, selv om det samtidig selvsagt ikke er aktuelt med noen blåkopi. Dagens boligmarked er vesensforskjellig fra boligmarkedet på 50- og 60-tallet, og nye løsninger må nødvendigvis tilpasses dette.

Hva innebærer sosial boligbygging i praksis?

Imidlertid er det en hel rekke spørsmål som gjennomgående forbigås i stillhet når temaene sosial boligbygging og ikke kommersiell boligsektor i dag diskuteres:

  • Hvor mye sosial boligbygging trenger vi?
  • Hvor stor skal en ikke-kommersiell boligsektor være?
  • Hvem skal stå for den sosiale boligbyggingen?
  • Hvem skal drive en ikke-kommersiell boligsektor?
  • Hvem skal stå for finansieringen av boligene?
  • Hvor mye lavere skal prisene i en ikke-kommersiell boligsektor være?
  • Skal boligene i en ikke-kommersielle boligsektoren selges, eller leies ut?

Spørsmålslisten kunne vært gjort lenger. Poenget er uansett at det er vanskelig å si ‘ja’ eller ‘nei’ til sosial boligbygging og ikke-kommersiell boligsektor, når det er såpass uklart hva disse begrepene skal innebære i praksis. Dette bør derfor komme tydelig fram når temaet igjen bringes på banen.

Er «Bostart» sosial boligbygging anno 2018?

Flere boligbyggelag tilbyr nå ulike løsninger for unge som vil inn på boligmarkedet, men som mangler tilstrekkelig egenkapital. Obos lanserte nylig Bostart-prosjektet på Ulven, og Tobb og Bate har sine leie før eie og leie-eie prosjekter. Vil en satsing på og videreutvikling av disse konseptene – gjerne i et tettere samarbeid med politiske myndigheter  – være en av måtene sosial boligbygging vil foregå på i fremtiden?

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: