Kategorier
Boligbygging Boligmarkedet Boligpolitikk Byutvikling Stian Oen

Kommunene planlegger ikke framtida godt nok

Mulig tittelen er i strengeste laget, men kommunene må bli mye flinkere på overordnet planlegging for bedre samarbeid med private.

Av Stian Oen

Mulig tittelen er i strengeste laget, men kommunene må bli mye flinkere på overordnet planlegging for bedre samarbeid med private – både enkeltpersoner og virksomheter.

Kommunenes boligpolitiske verktøykasse er omfattende. Virkemidler som husleietilskudd, kommunale utleieboliger, bostøtte og startlån gir kommunen muskler, selv om disse verktøyene først og fremst er for boligsosiale å regne.

Kommunene har størst muskler i planpolitikken

De aller største musklene har likevel kommunene i planpolitikken. Det er kommunene som bestemmer hva som skal bygges hvor, og ofte hvordan det som bygges skal se ut. Dette kan være alt fra boliger og næringsbygg til skoler, barnehager, sykehjem og kulturhus  I tillegg kan kommunene kreve at utbyggere finansierer en del infrastruktur der det skal bygges.

I virkelighetens verden fungerer likevel ikke de store planleggingsmaskinene som de kan se ut som på papiret.

Eksempelvis fremmes de fleste reguleringsplaner i dag av private – enkeltpersoner eller virksomheter, mens kommunene tar de overordnede planene, slik som kommuneplanens arealdel. Men når det gjelder reguleringsplanene er kommunenes oppgave i praksis redusert til å ta stilling til private aktørers planforslag. Og planforslag i strid med overordnet plan blir innspill til neste runde med den overordnede planen.

Svært mye samfunnsplanlegging overlates på denne måten til private aktører, noe de fleste ser ut til å være fornøyd med. Blant partiene er det eksempelvis kun i dag Rødt som aktivt ønsker seg tilbake til situasjonen der kommunene selv gjør all planlegging.

Private interesser vs. fellesskapet

Et stort paradoks er at de fleste av oss gjerne vil bestemme mest mulig selv når vi skal planlegge våre egne, private byggeprosjekter. Samtidig vil vi gjerne at kommunen skal sørge for at private interesser ikke går på bekostning av fellesskapet når det er andre som bygger.

I mine øyne er likevel ikke dette et problem. Snarere er det en ressurs for samfunnet at vi ønsker oss stor innflytelse på våre egne byggeprosjekter, samtidig som vi ønsker at kommunen skal ivareta rollen som samfunnsplanlegger.

En stor utfordring er hvordan kommunene kan bli så gode på å lage sine overordnede planer, at de både brøyter vei for og inviterer til gode prosesser rundt de private planforslagene.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s