Skråblikk: Hvem hadde vunnet bolig-VM?

Av Stian Oen

Mens fotball-VM går inn i sin aller mest spennende fase har følgende diskusjon dukket opp i NBBLs podcast-redaksjon: Hvem hadde vunnet bolig-VM? Og hvordan ville Norge gjort det der?

I denne mildt sagt uhøytidelige diskusjonen har vi raskt innsett at det først og fremst er en hel rekke land ingen av oss har filla peiling på boligpolitikken til. Noen opplagt kandidat til å stikke av med mestertittelen har vi heller ikke klart å komme fram til.

Det vi derimot er helt overbeviste om, er at Norge ville gjort det betydelig skarpere i bolig-VM enn i fotball-VM. Vi er eksempelvis rimelig sikre på at vi ville kvalifisert oss til mesterskapet, og nokså sikre på at vi også ville gått videre fra de innledende rundene. Kanskje hadde vi også kjempet om det gjeveste trofeet.

Sikkert er det at norsk boligpolitikk har mange positive sider. I Norge bor folk flest godt og kvaliteten på boligene våre er jevnt over høy. Svært mange av oss eier vår egen bolig og har dermed også store verdier plassert i den. Myndighetene tar ansvar for å skaffe bolig til de som sliter på boligmarkedet. I tillegg er vi stort sett enige om at nyboligbyggingen må skje rundt kollektivknutepunktene og virke fortettende, og om at det er viktig å ta miljøhensyn i byggeprosessene.

På den negative siden er det vanskelig å komme inn på boligmarkedet, særlig for ungdom. Her kunne myndighetene gjort mer. Den høye boliggjelden utgjør et potensielt problem. Utleiemarkedet kunne helt klart vært preget av mer profesjonalitet, planprosessene går for treigt, og vi kunne vært langt bedre på å oppgradere eksisterende boligmasse.

Summa summarum er det likevel ingen tvil om at svært mye er bra i bolig-Norge. Var det bolig-VM som pågikk i Russland i disse dager, har jeg en følelse av at vi i alle fall ikke hadde vært utslått enda.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: