Kategorier
Boligøkonomi Boligmarkedet Boligpolitikk Christian Frengstad Bjerknes Podcast Ungdom

Glemmer vi aleneforeldrene i boligdebatten?

Tallene viser at det er særlig utfordrende for aleneforeldre på boligmarkedet. De må få større plass i boligdebatten, mener Christian Frengstad Bjerknes.

Av Christian Frengstad Bjerknes

Én av tre aleneforeldre leier bolig. Det er stort fokus på unge førstegangsetablerere, men aleneforeldre har det enda vanskeligere. De trenger større plass og stabile boforhold.

Både media, politikere og vi som jobber interessepolitisk fokuserer på de unges utfordringer i boligmarkedet. Det er viktig. For med kraftig boligprisvekst og stigende gjeldsgrad er dagens førstegangsetablerere i en krevende situasjon.

Men er det de som har det vanskeligst?

Tallene viser at det er særlig utfordrende for de som bor alene.

Så fort man har to inntekter blir det betraktelig enklere å etablere seg på boligmarkedet. Av de som er i parforhold er det kun 11 prosent som leier bolig, og det er rimelig å anta at enkelte leier av eget ønske.

Men hvis det er vanskelig å etablere seg i boligmarkedet som singel, blir det veldig mye vanskeligere dersom du må ha ett rom eller to ekstra til barna.

Totalt er 112.000 aleneforeldre i Norge, hvorav 1 av 3 leier bolig. På grunn av barna er dette en gruppe som trenger stabile boforhold. Utleiemarkedet i Norge er fragmentert og uprofesjonelt og dekker ikke nødvendigvis dette behovet.

Jeg slår et slag for at boligdebatten fremover fokuserer litt mindre på 22 år gamle BI-studenter som rammes av boligforskriften og heller trekker fram de som virkelig sliter i dagens boligmarked.

Vi diskuterer også dette temaet i ukas episode av vår podcast Boligpodden. Den kan du høre på SoundCloud, iTunes/Apple Podkaster eller Podcast Addict (app). Les mer om Boligpodden her.

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs økonomi-, finans- og boliganalytiker. Følg han på twitter @cfbjerknes.

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s