Skråblikk: Skjeggkre, boligsalg, erstatning og livredde nordmenn

Av Henning Lauridsen

Kan man kreve erstatning dersom man kjøper en bolig med skjeggkre? Det er spørsmålet norske domstoler blir servert og som boligkjøpere og selgere krangler om.

I følge ekspertene kan man regne med at det vil være skjeggkre i halvparten av alle norske boliger innen fem år. De kommer som blindpassasjerer i esken når man kjøper noe på nettet, barna bringer dem hjem fra barnehagen, og de fraktes fra hus til hus når man besøker hverandre.

Skjeggkre er små insekter i slekt med sølvkre. De biter ikke, bortfører ikke barn og det finnes ikke eksempler på at de har gjort skade i boliger.

Man sier at vikingtiden endte da Harald Hårdråde ble slått i slaget ved Stamford Bridge i 1066. I følge den angelsaksiske krønike brukte de tallmessig overlegne angelsakserne hele dagen på å nedkjempe vikingene. En stor berserk bevæpnet med en stor dobbelbladet øks forsinket angriperne i en time da han holdt broen de måtte krysse.

I 2018 er ikke nordmenn like tøffe lengre. Årsaken til at det kreves erstatning for skjeggkre er ikke at de gjør skade, men at de gir kjøperne psykiske problemer. I forskrift om skadedyrbekjempelse er nemlig insekter som gir «psykiske helseproblemer» definert som skadedyr.

Det er derfor frykt for et lite insekt som fører til at nordmenn krever erstatning av selger.

Hadde edderkopper blitt innført i dag ville de helt sikkert ha ført til tilsvarende erstatningskrav. Jeg kjenner voksne normale mennesker som er redd for dem og får opptil flere oppdrag i året med å gå ned i kjelleren for å kaste ut en stor edderkopp.

Det finnes ikke noen kjente midler eller metoder for å utrydde skjeggkre. Bestanden kan imidlertid bekjempes slik at den blir ganske liten. Etter en stund må man gjøre nye tiltak. Går man inn i skadedyrbransjen vil man derfor få en trygg jobb med god inntekt.

Det virker meningsløst at domstolene skal bruke tid på å behandle erstatningssaker på grunn av irrasjonell frykt for en insekt på samme måte som man heller ikke gir erstatning for frykt for onde ånder i en bolig som har vært med i programmet åndenes makt.

Nordmenn må rett og slett skjerpe seg og bli litt tøffere. Så snart frykten er overvunnet forsvinner grunnlaget for erstatningskravene. Erstatning for kostnadene til å bekjempe kreene er selvsagt noe helt annet.

I en dom fra 2016 skriver Oslo tingrett: «Hva gjelder skjeggkreens betydning for verdien på huset, har retten kommet til at det er sannsynliggjort at huset vil ha en betydelig verdireduksjon som følge av forekomsten av skjeggkre.»

I takt med at flere og flere boliger får skjeggkre vil verdien av boligene derfor gå kraftig ned. Skjeggkre kan derfor bli løsningen på unge og ensliges problem med å komme inn på boligmarkedet.

Henning Lauridsen er avdelingsdirektør og advokat i NBBL og i dette tilfellet, vår ekspert på skjeggkre. Følg han på twitter @hlaurid.

(Illustrasjon: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: