Boligkjøp: Det har aldri vært så vanskelig som nå …

Av Bente Johansen

Jeg fant min første 2-roms på Grünerløkka i 1987. Bankens kvote for rimelige ungdomslån var dessverre brukt opp – og jeg som hadde spart med lav rente for å få lån i «årevis»! Men jeg var heldig og fikk lån av arbeidsgiver til 15 prosent rente, mens andre hadde helt opp 17-18 prosent. Jeg klarte boligkjøpet uten foreldrehjelp, fordi jeg hadde greid å spare.

Det har alltid vært krevende å kjøpe sin første bolig. Det som er spesielt for dagens unge, er at de aller fleste er blitt avhengig av foreldrehjelp for å få finansiert boligkjøpet, selv om de egentlig har inntekt til å kjøpe sin egen.

Boligbyggelagene har tilbud til unge

For å hjelpe ungdom med manglende egenkapital har flere boligbyggelag tilbud til førstegangsetablerere:

TOBB har flere prosjekter med «leie-før-eie». De startet med et prosjekt i Trondheim, og de kan nå tilby modellen med å leie boligen i 3-5 år før man får tilbud om å kjøpe boligen til en gitt pris. Prisstigningen på boligen kan brukes for å dekke egenkapitalkravet. Modellen forutsetter et samarbeid mellom boligbyggelag og en privat bank som gir rådgivning og kredittvurderer kjøperne. De må være TOBB-medlemmer og førstegangsetablerere. Også andre boligbyggelag har valgt TOBB-modellen.

Bate boligbyggelag har utviklet en «leie-til–eie-modell» i samarbeid med Husbanken og Randaberg kommune. De første tre årene er gått siden boligene ble flyttet inn, og de første leietakerne kan nå kjøpe sine boliger. Denne modellen forutsetter husbankfinansiering og kommunal medvirkning.

OBOS selger i disse dager boliger på Ulven etter en modell omtalt som Bostart. Her selges boliger ca. 15 prosent under ordinær pris til OBOS-medlemmer som binder seg til å selge boligen tilbake til OBOS når den skal selges – justert for prisstigningen i Oslo i perioden.
Også andre utbyggere tilbyr ulike løsninger som skal gjøre det enklere for ungdom å etablere seg med egen bolig.

Hvor er Husbanken?

Boligbyggelagene har et engasjement for ungdom ved at TOBB, Bate og OBOS – sammen med andre bidrar til at førstegangsetablerere får mulighet til å kjøpe egen bolig uten foreldrehjelp. Dette er positivt, og viser at boligbyggelagene tar et samfunnsansvar, for alle modellene påfører utbyggere en viss risiko.

Men hvor er Husbanken? Unges mulighet til å få startlån har forsvunnet. Bates modell for leie-til eie som baserer seg på et samarbeid med Husbanken, har ikke kommet i mål med å tilby flere leie-til-eie boliger. Vi trenger gode spareordninger som BSU, vi trenger gode leieboliger mens man sparer og ikke minst må også Husbanken gis mulighet til å komme på banen når ungdom skal kjøpe sin første bolig – både ved startlån til de som ikke har mulighet til å spare opp egenkapital og ved finansiering og modeller for leie-til–eie.

Bente Johansen jobber med bolig- og interessepolitikk i NBBL. Hennes fagekspertise er boligmarkedet, universell utforming, boligetablering og eldreboliger. Følg henne på twitter @BenteJohans1.

(Foto: Lise Monsen, NBBL)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: