Jeg vil bli 100 år i smarthus

Av Bente Johansen

Jeg skal bli en frisk 100-åring som bor i leilighet med balkong og heis i rullatoravstand til kaféer, kulturhus, vinmonopol og treningssenter. Samboeren min, roboten «Robin», trår til når jeg trenger hjelp til det praktiske.

Det er mitt drømmescenario. At teknologien vil hjelpe meg til å ha et fullverdig liv hjemme. Andre deler nok ikke min oppfatning av hva som er en god alderdom, så spørsmålet er: Hvordan kan tilbudet av gode og attraktive boliger for de ulike eldre, bli realisert?

Vi lever lenger og lenger, og omtrent halvparten av de som blir født i dag vil bli 100 år gamle. Dette krever omstilling på mange områder – ikke minst på boligområdet.

Den danske tenketanken «Den nye 3. alder» har noen interessante anbefalinger for god eldrepolitikk.

Godt tilbud av boliger i et aldersvennlig sentrum

Det er ingen overraskelse at også de mener at god eldreboligpolitikk ikke bare handler boligen, men også området rundt boligen. Det må være god tilgjengelighet så man kommer seg ut og kan ha et sosialt liv utenfor boligen. Og nærområdet må ha gode servicetilbud og møteplasser egnet for eldre.

Dette betyr sentralisering av eldreboligene – ikke nødvendigvis flytting til de store byene, men sentralisering på mindre steder.

Utviklingen av byer og tettsteder må være seniorvennlige. Dette er noe NBBL har jobbet for lenge, blant annet basert på norsk forskning om eldre og bolig.

Mange flere bofellesskap

Framtidens eldre vil være forskjellige, men noe er felles både i Danmark og Norge: eldre vil ikke være «gamle», men de vil fortsette å være aktive i samfunnet.

Flere enslige eldre vil det det også bli – både fordi vi lever lenger, flere velger å leve som single og mange går igjennom samlivsbrudd. Enslige er i større grad ensomme enn de som lever i parforhold.

Et svar på dette fra den danske tenketanken er bofellesskap og spesielt bofellesskap sentrert rundt beboernes interesser og bakgrunn. Det kan for eksempel bety husflidsfellesskap, hagefellesskap eller treningsfellesskap. Dette er også tanker vi har sett presentert i Norge, men så langt har vi få eksempler på slike bofellesskap. Likevel er det trolig at det også her kan bli et marked for slike boliger.

Muligheter med teknologi

Smarthus er boliger hvor teknologi integrerer hjemmets enheter med beboernes liv. Denne integrasjonen skaper mulighet for ressursbesparelser og et potensiale for bedre velvære, sikkerhet og helse.

Smarthus-teknologien vil sammen med velferds- og helseteknologi hjelpe eldre til å bo lenger i egen bolig. Teknologisk utvikling kan også bidra til smartere byer ved at det i løpet av overskuelig framtid vil komme selvgående biler og nye servicemodeller.

Norge – ikke helt som Danmark

Alt i alt er mye av det som blir presentert av Den nye 3. alder kjent for NBBL og i tråd med våre anbefalinger. Vi har nok ikke like stor tro på leieboligen i Norge som det rapporten mener det bør satset på.

Kanskje er det enklere å få til bofellesskap i Danmark, men at det framover blir behov for mange nye seniorvennlige boliger proppfulle av tekniske løsninger – ikke bare min «Robin», er helt sikkert. Og det betyr at mange gode familieboliger frigjøres til barnefamilier og andre unge husstander.

Bente Johansen jobber med bolig- og interessepolitikk i NBBL. Hennes fagekspertise er boligmarkedet, universell utforming, boligetablering og eldreboliger. Følg henne på twitter @BenteJohans1.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: