Boligbyggelagene leverer mangfold og kreativitet

Av Stian Oen

Ifølge OECD er vi i Norge blant landene som skårer aller høyest på trivsel, velvære og livskvalitet. Våre boliger og boforhold er blant faktorene som tas med i denne vurderingen. Likevel kan vi lese i media om fagmiljøer, politikere og andre som reiser til utlandet for å finne inspirasjon og eksempler på andre måter å innrette boligsektoren vår på.

Nå er det selvsagt ingenting galt med å reise, eller gjøre et utsyn til utlandet iblant for å fange opp nye idéer og få inspirasjon til nye tanker, tvert imot. Faren er likevel at vi på alle studiereisene og oppdagelsesferdene mister av syne hvor verdifullt det vi allerede har er. Eksempelvis den norske boligbyggelagsmodellen.

De 41 boligbyggelagene som er medlemmer i NBBL leverer hvert år tusenvis av boliger i både blokk og rekkehus. Disse kommer i ulike størrelser. De kan ligge midt i tjukkeste sentrum eller i sjøkanten.  Leilighetene i blokkbebyggelser ligger (selvsagt) i ulike etasjer. Noen i høyden med god utsikt og mye sollys. Andre nær bakkeplan med kort vei ut til gata. Min personlige favoritt i denne floraen av ulike boligvarianter er prosjektet Tollvikbergan i Alta, i regi av Polarlys Boligbyggelag. Med sin unike beliggenhet og sine særegne bokvaliteter er dette prosjektet nå nominert til Nordisk boligpris.

Kanskje kunne vi likevel bygget enda flere boliger med helt særegne kvaliteter, som ekstraordinær beliggenhet, takhøyde utenom det vanlige, tilretteleggelse for sosiale møteplasser og nytenkende arkitektur. Men det sier likevel seg selv at størstedelen av boligene ikke kan være av dette slaget. Noe som likevel slett ikke betyr at det store flertallet av boligene som bygges er kjedelige, ensformige, triste og grå. Alle som har vært innom et nyboligbygg de siste årene vil ha sett med egne øyne at slik er det ikke.

I vår søken etter nye og spennende løsninger utenlands er det derfor viktig å huske på at den norske boligsektoren allerede leverer variasjon, kreativitet og nyskaping i rikt monn. Samtidig som den helt vanlige A4-boligen også er der – den som folk der ute tross alt etterspør aller mest.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: