På tide å knuse noen myter om fastrente

Av Christian Frengstad Bjerknes

Nå som rentene stiger popper det opp formaninger både her og der om at du bør unngå fastrente. Fastrente er visstnok et veddemål som kun banken tjener på. Tullball.

Myte 1: «Du vinner ikke et veddemål med banken

Fastrente er IKKE et veddemål med banken. Fastrentekursene styres av aktørene (tilbud/etterspørsel) i rentemarkedet. Din bank fungerer i praksis kun som et mellomledd mellom deg og aktørene på rentemarkedet. Banken tar dermed ingen renterisiko når de gir deg fastrente.

Myte 2: «Bankene tjener mest på fastrente»

Det stemmer ikke nødvendigvis. Beregninger fra Holberg Fondene og viser det motsatte bildet. Én ting er i alle fall sikkert: Hadde bankene konsekvent tjent mer på at du valgte fastrente, så hadde de pushet fastrente, ikke flytende rente.

Fast vs flytende rente

Kilde: HolbergFondene

Myte 3: «Over tid lønner det seg alltid med flytende rente»

Det er kanskje litt drøyt å kalle dette en myte. For den har sin naturlige og historiske forklaring. På skolen lærte vi at terminpremien er positiv. Terminpremien er litt forenklet den «forsikringspremien» utlåner krever for fast kontra flytende rente.

Men mye som ble tatt for gitt før finanskrisen er imidlertid ikke like opplagt lenger, for eksempel forutsetningen om positiv terminpremie. Terminpremien har faktisk blitt negativ de senere år. Med negativ terminpremie så slipper du ikke bare å betale forsikringspremie for å binde renta, men du får faktisk betalt.

Fallet i terminpremien skyldes blant annet sentralbankenes inflasjonsstyring – som reduserer inflasjonsrisikoen på lange lån. Samt ekstraordinære sentralbanktiltak som QE og operation twist i etterkant av finanskrisen.

Bottom line: Fastrente har et ufortjent dårlig rykte fordi rentenivået har falt i 30 år. Det gjentar seg ikke de neste 30 årene.

terminpremien

Kilde: NBBL/Reuters

Myte 4: «Lag ditt eget fastrentelån»

Denne er ny for meg og ingen god erstatning for fastrente. Å lage ditt eget «fastrentelån» misser store deler av poenget med fastrente, nemlig forsikringen mot UFORUTSETTE rentehopp. Men de siste dagene har jeg sett både av øverste leder i BN Bank og en høyskolelektor fra BI anbefale dette som et alternativ til fastrente. Og enda mer overraskende, begge fraråder fastrente på generell basis. Pussig.

Avisutklipp 1

Kilde: Dagens Næringsliv 21.09.18

avisutklipp 2.jpg

Kilde: Dagens Næringsliv 23.09.18

Myte 5: «Ikke spekulerer i fastrente»

Denne trenger vel egentlig ingen forklaring. Fastrente reduserer usikkerhet og er selvfølgelig ikke spekulasjon.

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs økonomi-, finans- og boliganalytiker. Følg han på twitter @cfbjerknes.

3 kommentarer om “På tide å knuse noen myter om fastrente

Legg til din

 1. God sak – men to kommentarer:
  – «eget fastrentelån» er en gammel sak (som nok har blitt akutalisert nå), som Hveem, Dine Penger mfl har omtalt flere ganger i mange år.

  Det jeg ikke skjønner er hvorfor du mener dette er på siden av poenget. Her sparer man opp en buffer parallelt med nedbetaling. Hvis renten hopper opp, kan man spise av bufferen. Vanskeligere er det ikke. (Ser at dette kan bli et problem ved langvarige rentehopp, men hovedpoenget står seg uansett.)

  Ang myte 5 – «ikke spekuler». Dette skrives ofte til de som tenker at de skal kunne klare å spare penger på fastrentelån – mao å «slå banken». Og dermed bommer på hvorfor man evt skal ha det – nemlig som en forsikring.

  mvh Carsten Pihl

  Liker

  1. Hei Carsten, takk for kommentar!

   Problemet mitt med et eget fastrentelån er at det ikke tar høyde for uventede renteøkninger. Dermed så er du ikke forsikret mot kraftig renteoppgang, kun den renteøkningen som markedet priser inn ved låneopptak. Dermed blir det kun en begrenset forsikring mot renteoppgang

   I det jeg kaller myte fem reagerer jeg først og fremst på at begrepet «spekulasjon» brukes om fastrente. Fastrente reduserer risiko og er ikke spekulasjon uansett hva motivet måtte være. Og det er heller ikke banken man slår ref. myte 1 😉

   Ha en fortsatt fin dag 🙂

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: