Kategorier
Boligbygging Bolighandel Boligmarkedet Boligpolitikk Leie-til-eie Oppgradering Statsbudsjett Stian Oen Tilgjengelighet

Hva kommer i statsbudsjettet?

Stian Oen venter i sitrende spenning på forslaget til statbudsjettet som kommer 8. oktober. Han har minst 7 gode grunner til det.

Av Stian Oen

8. oktober legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett. Kanskje tenker du at statsbudsjettet neppe kan være SÅ viktig for boligsektoren? Markedet styrer jo stort sett både hvor mange boliger som bygges, kjøp og salg. Og det stemmer jo, for så vidt. Likevel venter  vi som jobber med interessepolitikk i boligsektoren i sitrende spenning på statsbudsjettet.

Her er noen av grunnene:

1. Blir det enklere å bygge boliger?

Regjeringen har i flere sammenhenger lovet å forenkle og effektivisere lov- og regelverket for plan- og byggesaker. Kanskje ikke det mest juicy temaet. For boligbyggere er det likevel viktig, rett og slett fordi det blir lettere å bygge flere boliger raskere.

2. Får vi bedre boliger for eldre?

Nesten 400.000 norske boliger er i blokker uten heis. Særlig for en del eldre er det å gå i trapper krevende, for ikke å si umulig. Heis er løsningen, men heis er også dyrt. Derfor har staten et heistilskudd. Problemet er at dette er blitt redusert de siste årene. Fortsetter denne negative utviklingen?

3. Blir det bedre byutvikling?

Byvekstavtaler er avtaler mellom staten og kommuner i våre største byområder om hvordan utbyggingen av byområdene våre skal gjøres. Nylig skrev ordførerne i åtte mellomstore bykommuner et felles leserinnlegg i Dagbladet, om at de også gjerne vil ha slike avtaler. Blir de bønnhørt allerede i statsbudsjettet, mon tro?

4. Blir det enklere for unge på boligmarkedet?

Ungdom sliter på boligmarkedet i de største byene. Mange mangler både egenkapital og velstående foreldre, og får derfor ikke lån. Før kunne de få startlån, men nå er denne muligheten snevret inn. Regjeringen har flere ganger avvist å utvide ordningen igjen. Samtidig er flere av opposisjonspartiene sterke tilhengere av en utvidelse. Kommer regjeringen de i møte?

5. Blir det mer leie-til-eie?

«Leie-til-eie» betyr at kommunene bruker sine boligsosiale virkemidler sammen med startlån for å skaffe vanskeligstilte eget sted å bo. Samtidig brukes betegnelsen også om boligbyggelags tilbud til unge boligkjøpere om å leie bolig en periode før den kjøpes. Kommer det nye initiativer her, tro?

6. Blir det flere studentboliger?

Antallet studentboliger er viktig for studenter som trenger et sted å bo. Dessuten påvirker det presset på utleiemarkedet, spesielt i de store byene. Den siste tiden har byggingen av studentboliger stått litt i stampe. Her vil det derfor være etterlengtet med kraftigere lut.

7. Skjer det noe fullstendig uventet?

Det kan alltid komme forslag om noe totalt uventet og skikkelig overraskende når et statsbudsjett legges fram. Noe som endrer på alt – eller som i alle fall er svært viktig, og som tilsynelatende kommer helt ut av det blå. Dette skjer riktignok ganske sjelden. Men bare at muligheten er der gir oss som jobber med interessepolitikk en litt sitrende følelse av spenning og uforutsigbarhet.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s