10 punkter for god eldrepolitikk

Av Bente Johansen

Regjeringen har presentert ny eldrepolitikk i form av en stortingsmelding kalt «Leve hele livet». Målsettingen er: Flere gode leveår der eldre beholder god helse lenger, opplever at de har god livskvalitet og at de i større grad mestrer eget liv.

En viktig forutsetning for dette må være at man bor i en egnet bolig. Det er derfor overraskende at bolig har fått så liten plass i denne meldingen – kun en halv side av meldingens nærmere 200 sider omhandler bolig. Men det er ikke noe i veien med omtalen. Den er god og kan kort oppsummeres som:

 • Å bo i egen bolig er viktig – for den enkelte og for samfunnet
 • Mange beboere med nedsatt funksjonsevne bor i dårlig tilpassede boliger
 • For mange eldre er det vanskelig å flytte

Så slutter omtalen av bolig. Forslag til tiltak for å nå målsettingene, og ta tak i utfordringene omtalt i meldingen, mangler helt. I meldingen står vi igjen med at bolig er et privat ansvar, og at den enkelte selv må sørge for å ha en egnet bolig.

Svært begrensede muligheter

Det er selvsagt bra at alle tar ansvar. Men for mange som eier bolig i blokk, er det umulig å ta et slikt ansvar. Det gjelder spesielt for de som bor i eldre borettslag bygd lenge før dagens krav til universell utforming og heis ble satt på dagsorden. Det er svært begrenset hva man kan gjøre selv hvis ikke økonomien gir mulighet for å flytte til en annen og bedre bolig. For i blokk er man avhengig av hva naboene ønsker, borettslagets og sameiets økonomi og hvilke tekniske løsninger som det er mulig å gjennomføre.

10 punkter for god eldreboligpolitikk

For å hjelpe regjeringen med å lage en god eldreboligpolitikk har NBBL satt opp en tiltaksliste som vi mener er nødvendig for at alle kan «Leve hele livet» trygt og godt – i en tilgjengelig bolig man trives.

 1. Bevilgningen til etterinstallering av heis må styrkes – ikke kuttes slik vi nå ser regjeringen gjør.
 2. Finansielle ordninger som bidrar til at eldre har mulighet til å flytte til nyere leiligheter. Det kan gjøre det lønnsomt for utbyggere å bygge der det i dag ikke er lønnsomt – og eldre med lite boligkapital og lav inntekt får mulighet til å flytte.
 3. Husbanken må bidra med fagkompetanse og finansielle ordninger. Et slikt oppdrag har de ikke i dag.
 4. Økonomiske stimuleringer for tilpasning av eksisterende boliger. Kommunene får overført midlene i kommunerammen fra 2020. Det må sikres at disse midlene ikke skal forsvinne i «det store kommunesluket» men fortsatt være et viktig virkemiddel for kommunene.
 5. Investeringstilskudd til fellesareal i boligprosjekter – både nye og eksisterende. Dette kalles i Sverige Trygghetsboliger, og tiltaket står i regjeringsplattformen. På tide å sette i gang?
 6. Kommunene må gi støtte til servicefunksjoner i fellesområder
 7. Kommunene må inkludere boliger for eldre i kommuneplanen
 8. Kommunene må se boligpolitikk og omsorgspolitikk i sammenheng
 9. Kommunene må gi råd om hvordan eldre kan tilpasse egen bolig, og hvordan borettslag og sameier kan sette i verk tiltak som gjør eldre bebyggelse egnet for eldre beboere.
 10. Kommunene må samarbeide med private aktører

Staten kan gjøre mye ved finansielle ordninger, men kunnskapsformidling er også nødvendig. Kommunene kan også bidra med økonomiske ordninger, men ikke minst med rådgivning, prioritering og planlegging. Noe av det viktigste er uansett at boligpolitikk og omsorgspolitikk sees i sammenheng på alle nivåer.

Les NBBLs høringsuttalelse til Stortingsmeldingen «Leve hele livet» som ble presentert for Stortingets helse- og omsorgskomité 1. oktober 2018.

Bente Johansen jobber med bolig- og interessepolitikk i NBBL. Hennes fagekspertise er boligmarkedet, universell utforming, boligetablering og eldreboliger. Følg henne på twitter @BenteJohans1.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: