Derfor har du IKKE råd til å kjøpe bolig

Nylig hevdet en artikkel i Financial Times at den britiske «boligkrisen» først og fremst er skapt av selvforsterkende feedback-sykluser i et uregulert banksystem. Dette er mekanismer som i aller høyeste grad også er gjeldende her hjemme. I NBBL er vi noen hunder etter boligpolitikk, og min interesse ble trigget.

Først, grafen under viser litt av bakgrunnen for at noen vil kalle det en boligkrise i Storbritannia. Det har blitt stadig vanskeligere for unge briter å etablere seg på boligmarkedet. Vi ser den samme utviklingen også i USA.

graf

Kilde: OECD-rapport (s. 47)

Tilbake til FT-artikkelen så hevdes det altså at denne utviklingen skyldes markedssvikt. Ikke ubalanser i tilbud/etterspørsel. En implikasjon er at økt boligbygging alene ikke vil være nok til å snu denne utviklingen.

Videre hevder rapporten at økte eierandeler på 1900-tallet kun var et «blip», og at fordums regimer der folk flest leide bolig av velstående landeiere igjen er på fremmarsj.

I Norge står eierlinja fortsatt sterkt, men de driverne som pekes på i rapporten er som sagt også gjeldende her. Det er derfor ikke utenkelig å se for seg at vi også blir rammet av en lignende utvikling.

I FT sier Theresa May “Solving the housing crisis is the biggest domestic policy challenge of our generation». Det er kanskje noe å bite seg merke i også for norske politikere. Det er bedre å være føre var, enn etter snar.

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs økonomi-, finans- og boliganalytiker. Følg han på twitter @cfbjerknes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: