Ny boligpolitikk om KrF går til Ap?

Av Stian Oen

2. november skal KrFs ekstraordinære landsmøte ta stilling til om partiet skal søke makt sammen med Ap og Sp, slik partileder Knut Arild Hareide anbefaler. Slutter partiet seg til Hareides ønske, kan resultatet bli regjeringsskifte allerede før jul.

Hvordan kan boligpolitikken i en ny regjering bestående av Ap, Sp og KrF bli seende ut?

1. Blir det lettere for unge å komme seg inn på boligmarkedet?
Med en ny regjering er det ganske store muligheter for at ordningen med startlån (lenke til startlånforklaring) blir utvidet til å gjelde flere. Krf har i sitt partiprogram vedtatt at startlån skal «gjøre det mulig å skaffe og beholde egen bolig». Ap og Sp støttet på sin side tidligere i år et forslag fra SV, om å utvide startlånordningen. Blir det gulrødgrønn regjering, er med andre ord oddsene temmelig høye for at det kan bli startlån til flere.

KrF er også tilhengere av å endre BSU-ordningen, slik at den forbeholdes første boligkjøp. Med andre ord også et boligtiltak rettet særskilt mot ungdom. Riktignok er det kun Rødt av de øvrige partiene på Stortinget som støtter dette forslaget. Men det er likevel slett ikke utenkelig at KrF får gjennomslag for dette standpunktet, ikke minst fordi også Aps ungdomsorganisasjon AUF ønsker endringer i ordningen. Både en spissing av BSU og en utvidelse av startlånordningen vil være helt i tråd med NBBLs syn.

2. Får Husbanken en viktigere rolle i boligpolitikken?
At Husbanken vil bli styrket dersom det blir en Ap/Sp/Krf-regjering virker som en no-brainer, i alle fall om vi ser på de tre partienes partiprogrammer og alternative statsbudsjetter: Både Ap og Sp har lagt inn kraftige påplussinger i Husbankens lånerammer i sine alternative budsjetter de seneste årene. KrF har på sin side vedtatt i sitt partiprogram at de vil «styrke Husbanken og dens lånekapasitet».

3. Blir det enklere å bygge boliger?
Alle de tre rødgrønngule partiene er opptatt av mest mulig effektive planprosesser, for å få mer og raskere boligbygging. Det samme er riktignok også dagens regjeringspartier, så sånn sett er det ikke nødvendigvis grunn til å forvente store endringer. Men hvem vet: Kanskje vil det følge ny vitalitet med et regjeringsskifte på dette feltet?

4. Blir det enklere for eldre å bo lenger hjemme?
Sjansen er stor for at det blir enklere å installere heis med en ny regjering. I fjorårets budsjettprosess gikk Ap inn for å styrke heistilskuddet. Det samme gjorde SV, som trolig vil innta rollen som støtteparti for en ny regjering. Heistilskuddet er ekstra viktig for at eldre skal kunne bli boende lengst mulig hjemme i sin egen bolig, også om de bor i blokk. Dette er en argumentasjon som trolig vil møte stor forståelse i KrF.

5. Vil det bli bygd flere studentboliger?
Både Ap, Sp og KrF har programfestet at det skal bygges 3.000 nye studentboliger årlig. I budsjettforslaget den sittende regjeringen nylig har lagt frem er målsetningen 2.200. I den forbindelse må det samtidig nevnes at regjeringen har økt tilskuddssatsene til byggingen av studentboliger, slik at den faktiske igangsettingen av studentboliger som bygges trolig vil kunne øke fremover. Men holder det til 3.000? Og hvis ikke: Vil en ny regjering ha kraftigere skyts å komme med?

6. Hva med tilgjengelighetskravene?
I den såkalte TEK17 («TEK» er en forkortelse for «byggteknisk forskrift») ble kravene til tilgjengelighet i boliger som var vedtatt i forgjengeren – «TEK10» – noe oppmyket. Dette skjedde ikke uten protester, blant annet fra opposisjonen. Det er derfor ikke utenkelig at tilgjengelighetskravene på nytt kan komme under lupen med en ny regjering. Dette kan i så fall gjøre bygging av mindre leiligheter mer krevende for boligutbyggere.

7. Økt bostøtte?
Både KrF og Sp har programfestet at de ønsker å styrke bostøtten, og den sittende regjeringen har fått kritikk fra opposisjonen for å ikke ha prioritert bostøtteordningen høyt nok. I tillegg har uførereformen ført til en del med lav inntekt har falt ut av ordningen. Mulighetene for at en ny regjering vil gå inn for å styrke bostøtteordningen er derfor i høyeste grad til stede.

Det mangler altså ikke på spenningselementer i boligpolitikken dersom regjeringen skifter farge i løpet av høsten (eller på nyåret). Men først skal landsmøtet i KrF si sitt.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

(Foto: Stortinget)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: