Styreansvar ved skjeggkre i borettslag og sameier

Historier om skjeggkre er dagligdagse. Domstolene gir kjøpere prisavslag hvis det er skjeggkre i boligen, barn får dem med seg hjem fra barnehagen og avisene beretter at de er funnet på mange kjøpesentre, konserthus og skoler. Snart er de i de fleste boliger.

Skjeggkre er ikke farlige og gjør ikke skade i borettslag og sameier. Styret kan likevel ha plikt til å bekjempe dem. I følge forskrift om skadedyrbekjempelse har eier av bygning ansvar for at det iverksettes tiltak for å utrydde skadedyr.

Skjeggkre er skadedyr selv om de er ufarlige

Skjeggkre regnes som et skadedyr selv om det ikke gjør skade. I forskrift om skadedyrbekjempelse har man nemlig en litt merkelig definisjon av skadedyr. Dersom man er redd for ufarlige insekter, kan de nemlig regnes som skadedyr fordi psykiske helseplager hos mennesker gjør at skjeggkre kommer under skadedyrdefinisjonen.
Fagmiljøene regner med at halvparten av alle norske boliger har skjeggkre i løpet av de nærmeste fire årene. Deretter går det helt sikkert ikke lang tid før nesten alle boliger har skjeggkre, siden de vil spre seg som blindpassasjerer i barnas skolesekker, vesker, flyttelass og postpakker. Så snart folk venner seg til dem og slutter å være redde, vil de ikke regnes som skadedyr lengre i likhet med fluer, mygg og edderkopper.

Det er ikke mulig å gjøre det mydighetene krever

Skjeggkre kan ikke utryddes, men bestanden kan bekjempes slik at den kommer ned i et antall som er akseptabelt. I forskrift og skadedyrbekjempelse heter det at styret i borettslag og sameier har ansvar for å iverksette utrydding når forekomsten tilsier det. Siden det ikke er mulig å utrydde skjeggkre, er det ikke mulig å gjennomføre den utryddelsen forskriften krever, men styret må gjøre det som skal til for å få bestanden ned på et nivå som reduserer plagene.

Beboerne må være med på bekjempelsen

Den enkelte eier eller leietaker i borettslag og sameier har også plikt til å bekjempe skadedyr. I de fleste tilfellene skjeggkre har kommet på besøk, finnes de i alle leilighetene og fellesarealene i et bygg. Det mest rasjonelle er derfor at styret engasjerer et skadedyrfirma for å bekjempe dem, men at hver enkelt eier og leietaker må bidra.

Tips for å bli kvitt skjeggkre

 1. Støvsuge og tørrmoppe jevnlig. Vær ekstra nøye i hjørner og langs lister
 2. Plasser ut limfeller (plasseres der de får stå i fred, i skap, fuktrom og hjørner)
 3. Fuge og tette sprekker
 4. Sette ut forgiftet åte, for eksempel døde insekter sprayet med insektsmiddel
 5. Bruke sprøytemidler direkte

  Kilde: Din side

 

Henning Lauridsen er advokat og direktør for interessepolitikk og jus i NBBL og, i dette tilfellet, vår ekspert på skjeggkre. Følg han på twitter @hlaurid.

6 kommentarer om “Styreansvar ved skjeggkre i borettslag og sameier

Legg til din

 1. Hei. Ser det er noen som etterlyser hvordan man kan bekjempe dette. Pr i dag finnes det ingen quick-fix for å bekjempe dette totalt. Vi står igjen med tiltak som kan være med på å redusere problemet til et såpass lavt nivå at det ikke vil være plagsomt. Folkehelseinstituttet anbefaler limfeller som fanger skjeggkre passivt. Dette fremfor bruk av gift. Det er og påvist at gift kan bidra til å «skremme» skjeggkreene inn i veggene, slik at problemet bare blir flyttet, og vil komme tilbake.

  Jeg er ikke uhildet, jeg driver https://skadedyr.net hvor vi selger limfeller og lokkemiddel til dette formål. Vi har etterhvert svært mange fornøyde kunder over det ganske land som har hatt god effekt av disse fellene.

  Ikke nøl med å ta kontakt hvis dere har noen spørsmål.

  Mvh
  Fredrik
  Skadedyr.net

  Liker

 2. Tilbaketråkk: Skjeggkre | Malmgården

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: