New kid in town

Av Christian F. Bjerknes

I dag er det festdag for alle makroøkonomer, med rentemøte og pengepolitisk rapport fra Norges Bank (samt ECB i ettermiddag).  Som ventet holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 0,75 prosent.

Høsten har vært preget av børsuro og en viss avmatning i globale makrotall. Flere har dermed tatt til orde for at Norges Bank bør avvente renteoppgangen, f.eks. DNs rentepanel.

Den store spenningen knyttet seg derfor til rentebanen. Rentebanen er Norges Banks anslag på styringsrenten kommende tre år.

Som ventet tok Norges Bank innover seg den usikkerheten som har oppstått og senket rentebanen noe. Jeg vil imidlertid si at det viktigste i dag handlet om hvorvidt Øystein Olsen holdt fast på renteøkningen i mars. Det gjorde han. Jeg mener derfor at dette var en haukeaktig avgjørelse.

Norges Bank forventer fortsatt å øke renten to ganger i løpet av 2019. Første renteøkningen kommer altså sannsynligvis i mars.

Kanskje bør det ikke komme som en overraskelse. For gamle-Olsen – han som var dueaktig og stadig fokuserte på faktorer som senket rentebanen – han har vi gradvis sett mindre til de siste årene.

Fra Olsen tok over som sentralbanksjef i 2011 ble rentebanene mer eller mindre konsekvent senket for hver pengepolitiske rapport. Men i 2016 skjedde det noe og den faktiske rentesettingen vært mer haukeaktig og rentebanene har gjennomgående blitt justert oppover, se grafen.

Dette skyldes nok i stor grad at den amerikanske sentralbanken Fed samtidig begynte å røre på seg. Det har gitt Øystein Olsen og Norges Bank større handlingsrom til å heve styringsrenta nærmer et nivå tilpasset aktiviteten i norsk økonomi.

Så til alle Norges Bank-følgere som ble godt vant til gamle-Olsen – there is a new kid in town – og han viste i dag at han har en mer balansert tilnærming.

newkidintownblogg-chr

Kilde: NBBL og Norges Bank

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs sjeføkonom. Følg han på twitter @cfbjerknes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: