Bolig i stortingsmelding om ulikhet?

Av Stian Oen

SVs stortingsrepresentant og medlem i Finanskomiteen Kari Elisabeth Kaski deltok på NBBLs frokostmøte om boligskapt ulikhet i slutten av november, hvor blant andre NBBLs administrerende direktør Thor Eek uttrykte bekymring over flere utviklingstrekk på boligmarkedet.

Eierlinja – som har bidratt til god spredning av formuen i befolkningen, kan være under press . Høye boligpriser, strenge krav til egenkapital og stor foreldreavhengighet ved boligkjøp, gjør det vanskelig for mange å etablere seg med egen bolig. Færre vanskeligstilte eier egen bolig, og vi ser også tegn på at færre unge kjøper bolig.

Bolig er et av fundamentene i velferdspolitikken

Om Kaski hentet inspirasjon fra frokostmøtet vites ikke, men hun har i alle fall stilt spørsmål til finansminister Siv Jensen om samme tema:

«Regjeringen jobber med en stortingsmelding om sosial bærekraft og hvordan vi reduserer forskjeller. Vil boligmarkedet og dets påvirkning på ulikheten i Norge omhandles i stortingsmeldingen?»

I et svært kort svar opplyser finansministeren at meldingen om ulikhet og sosial bærekraft som nå er under utarbeidelse «vil blant annet omtale boforhold og vanskeligstilte i boligmarkedet».

Dette er på den ene siden et positivt svar, all den tid finansministeren dermed bekrefter at bolig vil bli et tema i meldingen.

Samtidig reiser finansministerens formuleringsvalg spørsmålet om regjeringens kun vil omtale boforhold og vanskeligstiltes situasjon på boligmarkedet, og ikke andre boligspørsmål. Det vil i så fall være nokså tynt. Bolig er et av de sentrale fundamentene i velferdspolitikken, og boligmarkedet har gigantiske fordelingsvirkninger.

Økende ulikhet

Både LO og NHOs sjeføkonom gjorde det klart at de mener ulikheten i Norge er økende da de deltok på NBBLs frokostmøte i november. Der ble det blant annet vist til at den såkalte Gini-koeffisienten har økt.

Hvor stor del av denne utviklingen som skyldes boligmarkedet er et åpent spørsmål. Men at bolig har en god del å si, er de fleste enige om.

Det er på denne bakgrunn NBBL ønsker både mer offensive spare- og låneordninger og nye boligkonsepter for ungdom i etableringsfasen.

Derfor er det svært viktig at boligsektorens betydning for den sosiale bærekraften og ulikheten i samfunnet belyses i sin fulle bredde når stortingsmeldingen fremlegges, og at regjeringen legger fram forslag til tiltak som vil styrke eierlinja – også for de som i dag har utfordringer med å etablere seg med egen bolig.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: