15(!) tanker om rentemøte i USA

Av Christian Frengstad Bjerknes

Det var utallige interessante poenger før gårsdagens rentemøte i Fed. Sentralbanksjef Powell trosset både rabiate tweets fra Trump og økt usikkerhet i amerikansk økonomi – og hevet styringsrenten til intervallet 2,25-2,5 prosent.

Rentemøter i Fed har ringvirkninger langt utenfor USAs økonomi – også inn i norsk økonomi, ja til og med det norske boligmarkedet. Når USA nyser, blir verden forkjølet – ref. finanskrisen.

Det sies at 80 prosent av befolkningen forstår en Donald Trump-tale. Om lag 70 prosent forstår innholdet i en Elvis Presley sang. 20 prosent forstår innholdet når aviser skriver om sentralbankmøter. Men kun to prosent forstår et referat fra et sentralbankmøte. Jeg ber i så fall allerede nå om unnskyldning for språket, for dette blogginnlegget er for de to prosentene.

Her er mine 15 tanker om gårsdagens rentemøte i Fed:

1. Powell talte Trump midt imot

Trump har kommet med stadig krassere kritikk av Fed sine rentehevinger, bl a kalt Fed enemy of the economy. Det er rimelig absurd å bivåne. Så mye for politisk uavhengige sentralbanker, ikke sant? Det er imidlertid ikke overraskende, og det har skjedd før. Reagan beordret blant annet Paul Volcker til å droppe renteøkninger før valg på 80-tallet. Siste ord er ikke sagt.

2. Fall i aksjemarkedet

I lys av børsuroen i høst så hadde nok aksjeinvestorer et håp om at Fed ville legge renteoppgangen på is inntil videre. Det skjedde altså ikke og aksjemarkedet falt.

3. Fed-putten?

Enkelte har ropt på at Fed bør avvente børsuroen. For meg blir det feil. Fed kan ikke være en garantist for aksjemarkedet. Volatiliteten har vært mer eller mindre fraværende i store perioder etter finanskrisen. Økt volatilitet er mer en feature, enn en bug ved renteoppgangen. Svekkes realøkonomien derimot …

4. Lange renter faller også!

Det må sees på som et omen. Flatere/invertert yieldkurve er kanskje det beste signalet om at Fed er for haukeaktig (setter renta for høyt). Fed har naturligvis mye større kontroll over utviklingen i korte renter. Den lange enden av kurven styres i større grad av vekstforventninger. Reaksjonen i går var en flatere yieldkurve. Det er derfor vanskelig å tolke markedsreaksjonene annerledes enn at investorene mener at Fed går for fort frem.

5. Fra tre til to renteøkninger i 2019

I september tilsa dot plot tre renteøkninger i løpet av 2019, det er nå endret til to renteøkninger. Fed prøvde kanskje å være dueaktig, men markedet falt altså allikevel.

6. Reverseringen av QE er på autopilot

Det betyr at pengepolitikken styres med renten. Var det noen som trodde noe annet på nåværende tidspunkt?

7. Bottom end of neutral range

Styringsrenta har nådd bunnen av intervallet som FOMC-medlemmene anser som en nøytral styringsrente, på lang sikt.

8. … men hvorfor stoppe på nøytral?

Enkelte omtaler nøytral som taket på styringsrenten. Men hva er egentlig logikken bak det? Det naturlige er at styringsrenta svinger rundt nøytral. Hva man mener er nøytral på lang sikt er dermed ikke nødvendigvis så viktig. Spørsmålet er heller, hva er nøytral rente i 2019? Det sier de ikke.

9. Brexit er en non-event for Fed

Powell: «Honestly, it shouldn’t have major implications for the United States, but there’s a lot of uncertainty because it’s not something that’s happened before.»

10. Fed senket anslaget på langsiktig likevektsledighet og økte anslaget BNP-veksten…

…med 0,1%-poeng til hhv 4,4 og 1,9 prosent. Begge delene er dueaktig (taler for lavere rente)

11. Powell er ingen inflation-nutter

Husk Powell er bekymret for at ubalanser kan vise seg andre steder enn kun stigende inflasjon, ref. finansiell stabilitet.

12. Kun trivielle endringer i FOMC statement

Unntaket var at de endret fra «further» til «some further» gradvise renteøkninger. Men det er ikke overraskende med tanke på at renten ble økt.

13. Fed er data dependent

Markedet tror ikke på dot plot, og de kan få rett, men det avhenger av utviklingen i realøkonomien.

14. Norges Bank neste?

Fed er en bjellesau. Dette gjør det lettere for Norges Bank å følge opp de to planlagte renteøkningene i 2019, den første i mars.

15. Til slutt, var det rett beslutning?

Jeg heller mot ja. Men det var ingen opplagt beslutning – dommen kommer nok raskt. Fortsetter svekkelsen i internasjonal økonomi, blir Fed tvunget til å endre kurs allerede i mars.

chr-blogg-201218

Graf: How #WallStreet sees the recent selloff vs. how the #Fed views it

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs sjeføkonom. Følg han på twitter @cfbjerknes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: